• Krimi

Fordítva kötötték be a csöveket a műtőben, meghalt egy nő

Másfél év, végrehajtásában két év felfüggesztett fogházbüntetést kapott szerdán az a négy férfi, akinek hanyag munkája miatt 2013 nyarán, műtét közben meghalt egy 62 éves nő, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket.

Illusztráció

Illusztráció

A bíróság mind a négy vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy továbbra is dolgozhatnak szakmájukban. Az ítélet nem jogerős, az ügyész az ítélet súlyosbításáért, a vádlottak felmentésért és enyhítésért fellebbeztek.

A négy vádlott azért kapott azonos büntetést, mert bár megállapítható bűnösségük, az nem, hogy melyikük követett el kisebb vagy nagyobb szabálysértést. A bíró szerint

a sorozatos hibák kiküszöbölhetők lettek volna,

ha mindegyik vádlott szakmai tudásának megfelelően végzi a munkát.

A mosonmagyaróvári Karolina-kórházban az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája okozta egy 62 éves nő halálát: fordítva kötötték be az oxigén- és altatógázcsöveket. A kórház vezetője a nő halála utáni napon jelentette be, hogy műtét közben meghalt egy beteg, aznap pedig egy 31 éves nő altatásakor léptek fel komplikációk: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, és a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.

A felújított műtéti blokkot egy héttel korábban adták át úgy, hogy

nem végeztek üzembiztonsági vizsgálatot

az orvosigáz-ellátó rendszerben. A szakértői vélemények szerint egy próba elvégzésével a hiba kiküszöbölhető lett volna – írja az MTI.

A fővállalkozó cég egy másik kft.-t bízott meg az építési munkák kivitelezésével, amelynek ügyvezetője, egyben a munka építésvezetője K. B. másodrendű vádlott volt. A műtők gázellátó hálózatának kiépítésével egy másik gazdasági társaságot bíztak meg, amelynek ügyvezetője A. Z., az elsőrendű vádlott. A büntetőper harmadrendű vádlottja D. B., a fővállalkozó kft. műszaki igazgatója, az építés felelős műszaki vezetője, a negyedrendű vádlott pedig S. Gy. P. az európai uniós támogatásból megvalósult felújítás projektmenedzsere.

Top 0