• Politika
Faktor

Fónagy János: nem tartható a hatósági taxiár

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, az Uber azért olcsóbb a taxiknál, mert nem fizet adót. Bár a taxisok szeretnék, nem fogják elvenni az uberesektől a kocsikat és nem tiltják be az appot. Fónagy János azt is mondta: a taxik hatósági áras szabályozását hosszabb távon nem tartja fenntarthatónak.

Fónagy János az Indexnek azt mondta, hosszú tárgyalási folyamat eredménytelensége vezetett ahhoz, hogy a kormány szigorúbb szabályokat hozott az Uber ellen – a cég ugyan ígéretet tett a szabályok szerinti működésre, de ezt később nem tartotta be.

Fónagy János a parlamentben (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Fónagy János a parlamentben (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Az államtitkár szerint „az Uber korszerű technológiai megoldásainak alkalmazása kívánatos”, de az Uber nem ezért, hanem azért olcsóbb, mert semmibe veszi a magyar szabályokat: nem fizet adót és más olyan költségeket, amiket a taxiknak kell. A kormány ezért áll a szabályokat betartó vállalkozók mellett.

Fónagy János azt mondta, a helyzet azért nem drámai: egyre több uberes sofőr működik szabályszerűen, teszi le a PAV2-es vizsgát és válik egyéni vállalkozóvá. A taxisok ugyan azt akarták, hogy a szabálytalanul működő uberesek autóit vegye el a hatóság, és az applikációt is tegyék elérhetetlenné, de „a kormány nem akar büntetőügyi eszközökkel élni a versenyszabályozásban” – ezért jelent meg büntetésként a rendszámlevétel.

Tiltakozó taxisok januárban

Tiltakozó taxisok januárban

Az államtitkár arról is beszélt, a taxik hatósági áras szabályozását hosszú távon ő sem tartja fenntarthatónak, de ennek megszüntetésével kapcsolatban nem akart időtávot mondani. Szerinte egyébként a legkiszolgáltatottabb helyzetben az Uber sofőrjei vannak, mert a cég „minden felelősséget rájuk tol”.

Top 0