• Külföld

Folytonos rettegésben, pincékbe húzódva él 1.3 millió ember az egykori nagyvárosban

Aleppó bombázása az elmúlt két hét során az öt éve tartó polgárháború egyik legsúlyosabb fejleménye volt - mondta az ENSZ politikai ügyekben illetékes helyettes főtitkára, és követelte, hogy a felelősöket állítsák bíróság elé.

Jeffry Feltman a világszervezet Biztonsági Tanácsának Szíriával foglalkozó nyilvános ülésén mondta ezt. Azt is mondta, hogy a kórházak szándékos bombázása háborús bűncselekmény, akárcsak az éheztetés.

Szíria egykor legnagyobb városa és kereskedelmi központja "szisztematikus rombolás" tárgya, és egyre inkább már csak "a váz maradt meg abból, ami egykor volt" - mondta a diplomata. A város keleti részében maradt 300 ezer ember állandó félelemben él a levegőből érkező támadásoktól, például a hordóbombáktól. A nyugati rész 1,3 millió lakosa pincékben húzza meg magát az ágyútűz és az aknavetők elől, amelyek tovább rombolják, ami a lakóhelyükből még megmaradt - sorolta Stephen O,Brien, az ENSZ humanitárius főtitkárhelyettese. Mindketten az ellenségeskedések azonnali és teljes leállítását követelték. Feltman javasolta, hogy a tetteseket állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Egy ilyen próbálkozást 2014-ben Oroszország és Kína egyszer már megakadályozott. Az ülésen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország képviselője a szíriai kormányt vádolta az erőszak terjedéséért, míg az orosz nagykövet támogatta a kormányhadsereg fellépését Aleppóban a "terrorista" csoportok ellen.

Egy másik lebombázott városról, Darajáról az Amnesty International adott ki egy videót, a kisfilm szemtanúk felvételei alapján készült. Darajában, a Damaszkusz melletti szír városban szintén pokoli állapotok uralkodnak, a videót itt tudja megnézni.

Top 0