• Külföld

Folytatja az atomkísérleteket Észak-Korea

Észak-Korea "erősítse nukleáris támadó képességeit" és a fegyveres erők"folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket" - rendelte el Kim Dzsong Un.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Un egy kísérleti rakétakilövés alkalmával mondta ezt. A jelentés nem tért ki arra, hogy mikor zajlott az a tesztkilövés, de valószínűleg a két rövid hatótávolságú rakéta csütörtöki kilövésére utalt.

A közlemény szerint a kommunista ország vezetője elrendelte "az erőfeszítések fokozását" annak érdekében, hogy Észak-Korea "erősítse nukleáris támadó képességeit" és arra utasította a fegyveres erőket, hogy "folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel". A Koreai-félszigeten kiéleződött a feszültség, amióta Észak-Korea negyedik nukleáris tesztjét is végrehajtotta, a múlt hónapban pedig nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, aminek nyomán az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat rendelt el ellene. Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és nagy hatótávolságú és interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt. Kim Dzsong Un szerdán azt mondta, sikerült ballisztikus rakétákra illeszthető, miniatürizált nukleáris robbanófejet kifejleszteniük, Dél-Korea azonban kétkedve fogadta ezt a bejelentést. Az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultat fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16