• Élet
Faktor

Föld órája: sorra sötétülnek el a városok 60 percre

A Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében elsőként Ausztrália és Ázsia nevezetességei borultak sötétbe 60 percre szombaton. Budapest díszkivilágítását 20.30-kor kapcsolták le,

Elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydneyben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását. Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Idén már csaknem

180 ország hétezer települése vesz részt az akcióban,

amelynek keretében mindenhol helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a világítást.

A nap folyamán olyan világhírű építmények díszkivilágítását kapcsolják-kapcsolták le, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az Empire State Building New Yorkban. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ér véget a Cook-szigeteken - írja az MTI.

Moszkva gyászoltA TASZSZ orosz hírügynökség szerint Moszkvában egy perces néma csenddel kezdődött a Föld órája a szombaton a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén lezuhant utasszállító halálos áldozataira emlékezve, majd kihunytak a Kreml fényei, elsötétültek a város felhőkarcolói, múzeumai és pályaudvarai. Több orosz város követte Moszkva példáját. A Fidzsi-szigeteken gyertyákat gyújtottak az alkalomból.

Londonban sötétbe borultak a Parlament épületei, a London Eye, a BT Tower, az Uborka (Gherkin) nevű felhőkarcoló, valamint a Canary Wharf üzleti negyed.

Az Egyesült Államokban New York, Chicago és San Francisco is részt vesz az akcióban, a csillogó Las Vegas néhány épülete is elsötétül.

Fotó: MTI Marjai János

Fotó: MTI Marjai János

Budapest díszkivilágítását 20.30-kor kapcsolták le:

kihunytak a Budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Bazilika és a MÜPA fényei.

A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról több nagyváros,  köztük Debrecen, Nyíregyháza, Győr és Szolnok mellett Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös,  Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős is csatlakozott.

Top 16