• Külföld
Faktor

Fokozták a rendőri készültséget, provokációtól tartanak Kárpátalján

Biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre.

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok Kárpátalján a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében - adta hírül szerdán az unn.com.ua ukrán híroldal, a Kárpátalja megyei rendőrségre hivatkozva.

A hírportálnak nyilatkozó rendőrségi forrás közölte, a rendőri készültség megerősítése a megye területén az utóbbi időben történt események miatt vált szükségessé. Jelezte, a kárpátaljai tömegrendezvények helyszínein a rendőrség fokozott mértékben fogja védeni a közrendet és a biztonságot az utcákon.

A Kárpátalja megyei adminisztráció sajtószolgálata arról tájékoztatta a híroldalt: a hatóságok intézkedéseket foganatosítanak, hogy megőrizhető legyen Kárpátalján a nyugalom és a rend, valamint megelőzhetők legyenek a provokációk a Karpatszka Ukrajina (az 1939. március 14-én Huszton kikiáltott, néhány óráig létező kvázi államformáció) létrehozásának 79. évfordulójához kapcsolódó ünnepségeken.

Jaroszlav Halasz sajtószóvivő az orgánumnak elmondta, a megyei adminisztrációban külön tanácskozást tartottak a rendvédelmi szervek vezetőinek részvételével, és ezen Hennagyij Moszkal kormányzó utasította őket, hogy a lehető legnagyobb erők bevonásával biztosítsák a közrendet a megyében - írja az MTI. Hozzátette, a rendőrséget értesítették arról, hogy a jobboldali szervezetek Karpatszka Ukrajinával kapcsolatos egyes évfordulós rendezvényeit nemzetiségi viszály szítására használhatják. Megjegyezte, erre különösen nagy figyelmet fordítanak majd a provokációk megelőzése érdekében. A Karpatszka Szics kárpátaljai szélsőjobboldali radikális szervezet március 17-én fáklyás felvonulást tart Kárpát Ukrajna hőseinek dicsőségmenete elnevezéssel.

Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára. "Az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzet miatt, az esetleges provokációk elkerülése érdekében 2018. március 16-tól 18-ig egyáltalán nem javasoljuk a Kárpátaljára való beutazást magyarországi csoportok és egyéni utazók részére, különös tekintettel egyes városokra (például Huszt, Ungvár), továbbá nyomatékosan kérjük, hogy a Vereckei-hágó érintését mindenképp kerüljék el ebben az időszakban" - olvasható a közleményben.

Kommentek:

Top 0