• Élet
Faktor

Fogyaszthat a sör

Az Oregoni Egyetem kutatói megállapították, hogy a sörben van egy olyan összetevő, ami súlycsökkenést okoz az embereknél.

A komlóból főzött sörben lévő xanthohumol hatását vizsgálta az Oregoni Állami Egyetem kutatócsoportja. A nemrég közölt eredmények szerint a xanthohumol segít megelőzni az anyagcserezavart. Ez okozza a magas vérnyomást, növeli a vércukor és a koleszterin szintet, ami falánkságot okoz és elhízáshoz vezet.

Foto: Europress - GettyImages

Foto: Europress - GettyImages

Az egyetlen oka, hogy nem használja ki senki a csodaszer hatását az, hogy napi 3 500 korsó sört kellene meginni a látványos fogyáshoz. Ezt a hatalmas folyadékmennyiség bevitelt pedig senki sem élné túl. De a sörnek van kilenc más hasznos tulajdonsága.

A sör csökkenti a vesekövek kialakulását. A finn Nemzeti Közegészségügyi Intézet orvosa, Tero Hirvonen mutatta ki azt a jelenséget tavaly, hogy minél több sört iszik meg valaki, annál kisebb a vesekő kialakulásának kockázata. A 27 000 középkorú férfi részvételével tartott vizsgálatból kiderült, hogy minden egyes naponta megivott sör 40 százalékkal csökkenti a vesekő kialakulását.

A sör megvéd a szívrohamtól és a stroke-tól. Ezt a pennsylvaniai Scranton Egyetem tudósai mutatták ki. Főleg a sötét és a fekete sörök hasznosak a szívnek. Joe Vinson professzor 2000 esetet vizsgált meg és arra jutott, hogy a sörivás felére csökkenti a szívroham előfordulását. A Harvardi Orvosi Egyetem és az Amerikai Stroke Szövetség vizsgálata megállapította, hogy a visszafogott sörfogyasztás 50 százalékkal mérsékli a stroke előfordulását azokhoz képest, akik nem isznak sört.

Foto: Europress - Chris Tobin/GettyImages

Foto: Europress - Chris Tobin/GettyImages

A sör erősíti a csontokat. A sörben magas a szilícium szintje, ami a csöndnövekedést segíti. Ezt a massachusettsi Tufts Egyetem kutatói derítették ki. Ők napi egy-két pohár sör elfogyasztását javasolják.

A sör csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezt egy 2011-es Harvard Egyetemen végzett kutatás mutatta ki - írja a Telegraph. Michel Joosten professzor 38 ezer középkorú férfit vizsgált meg és megállapította, hogy a sör alkohol tartalma növeli az inzulin érzékenységet, ezzel segít megelőzni a betegség kialakulását.

A sör csökkenti az Alzheimer betegség kialakulását. Erről már 1977-ben írtak az orvosok, de egy később elvégzett kutatás, amiben 365 000 embert kérdeztek meg az italozási szokásaikról megállapította, hogy a sör jó hatással van az agy anyagcseréjére, így segít megelőzni az Alzheimer és más demenciák kialakulását.

A sör kigyógyít az álmatlanságból. Ehhez talán nem is kellett volna kutatásokat végezni, de az Indianai Orvosi Egyetem mégis megtette. Arra jutottak, hogy a sör megkóstolása megnöveli az agyban a dopamin szintet, ez az oka annak, hogy akik isznak, sokkal lazábbnak és nyugodtabbnak érzik magukat. De ezt az eredményt csak egy korty sörrel lehet elérni. Ha több sört iszunk, akkor az felpörget.

A sör megállítja a szürke hályog kialakulását. A túl sok sörivás elhomályosítja a látást, de a megfelelő mennyiség elfogyasztásával annyi antioxidánst lehet bevinni a szervezetbe, ami megvéd a hályog kialakulásától a Nyugat- Ontariói Egyetem kutatói szerint.

Foto: Europress - Tara Moore/GettyImages

Foto: Europress - Tara Moore/GettyImages

A sör gyógyíthatja a rákot. Ezt állapították meg az Idahoi Egyetem orvosai. A komlóban lévő humulone és lupulone savaknak olyan tulajdonságaik vannak, amelyek segítenek megállítani a baktériumok szaporodást és a betegségek kialakulását. A kutatók abban reménykednek, hogy ennek a felfedezésnek hasznát vehetik a rákgyógyszerek kifejlesztésénél is.

Top 0