• Belföld
Faktor

Marad a fogkő - sztrájkra készülnek a fogorvosok

A jelenlegi praxisra jutó összeg dupláját követelik az alapellátásban dolgozó fogorvosok a kormánytól. Ha ezt nem kapják meg, akkor "lassító sztrájkba" kezdenek és csak a sürgős eseteket látják el.

A Népszavának nyilatkozó Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szerint az utóbbi 15 évben 17 milliárd forinttal kaptak kevesebbet munkájukért, mint a háziorvosok. Ezt többször is szóvá tették az egészségügyi kormányzatnak, és ígéreteket ugyan kaptak, de a finanszírozást soha nem rendezték. Ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe, és már hétszázan, vagyis az alapellátásban dolgozók negyede írta alá: ha szükséges, tiltakozó akcióban is részt vesznek. Ha összegyűlik még háromszáz aláírás, megszervezik az országos munkalassítást.

Illusztráció.

Illusztráció.

Csaknem 300 betöltetlen fogorvosi körzet van, ez arányait tekintve annyi, mintha 600 háziorvosi praxis nem működne. Az üres körzetekbe nem is egyszerű orvost találni, a frissen végzettek alig tíz százaléka tervezi, hogy közfinanszírozott körzetbe vállal munkát.

Nagy Ákos szerint most a kormányzat egy-egy állampolgár fogászati ellátására évente 2800 forintot biztosít, és csak annyit szeretnének, hogy ezt az összeget 1700 forinttal kiegészítsék.

Kommentek:

Top 0