• Külföld
Kummer Dóra

Fogolycsere: Genfben van a három amerikai rab

Megérkeztek Genfbe az Irán által szabadon engedett amerikaiak vasárnap este - közölte Jean-Marc Crevoisier, a svájci külügyminisztérium szóvivője.

A három amerikait innen egy németországi katonai támaszpontra vitték. Az amerikai-iráni kettős állampolgárok vasárnap indultak el Teheránból egy fogolycsere-alku keretében, amelyre azután került sor, hogy életbe lépett az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Irán között tavaly nyáron létrejött atomegyezmény.

Egy amerikai tisztségviselő elmondta, hogy a svájci repülőgépen Jason Rezaian, a Washington Post teheráni irodájának vezetője, felesége, Yegi, anyja, Mary, valamint Saeed Abedini idahói lelkész és Amir Hekmati volt tengerészgyalogos utaztak. Nosratollah Khosravi-Roodsari, akit szintén a jelenlegi fogolycsere-egyezmény keretében engedtek el, nem volt a gépen.

Az alku miatt elengedett ötödik foglyot, Matthew Trevithick amerikai diákot már szombaton elengedték. A kiszabadult foglyokat genfi érkezésükkor az amerikai külügyminisztérium két tisztségviselője, Brett McGurk és Patrick Kennedy fogadta.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16