• Sport

Hat tuti tipp, hogy felhőtlenül érezze magát a foci Eb-n

A magyar válogatott 44 év után bizonyíthat újra a futball Európa-bajnokságon. Ennek köszönhetően nyáron 15-20 ezer magyar szurkoló utazik ki Franciaországba, hogy a csapatnak szurkoljon. Azért, hogy elkerülje a kellemetlenségeket az utazás során, ezekre a dolgokra érdemes figyelnie.

Végre igazán van mit várniuk nyáron a magyar szurkolóknak is. A franciaországi foci Eb első körében június 14-én Bordeaux-ban Ausztriával, június 18-án Marseille-ben Izlanddal és június 22-én Lyonban Portugáliával játszik a magyar válogatott. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) összegyűjtötte, hogy mire kell odafigyelni, hogy önfeledten szurkolhasson a csapatnak.

Járjon nyitott szemmel, ha jól szeretné magát érezni. Foto: Europress - Carl de Souza/AFP Kattintson

Járjon nyitott szemmel, ha jól szeretné magát érezni. Foto: Europress - Carl de Souza/AFP Kattintson

Repülő, vonat vagy autóAki a drágább jegyárak ellenére is a repülő mellett dönt, annak fel kell készülnie az átszállásokra. Ez mindig magában rejti a csomag elkeveredésének veszélyét, nem beszélve arról, hogy akár a csatlakozást is lekésheti. Az autó vagy a vonat azért lehet optimálisabb választás, mert így közvetlenül juthat el a meccs helyszínére. Ráadásul az úton gyönyörködhet a látnivalókban is. Az autóval utazóknak a hosszú út miatt azt javasolják a biztosító szakemberei, hogy legalább 2, de akár 3 sofőrrel induljanak el. A vonattal utazók válasszanak komplex, Franciaország egész területén érvényes bérletet. A nagy sebességű TGV mindössze 2 óra alatt teszi meg a majdnem 500 km-es Párizs-Lyon távot. Itt is érvényes az, hogy minél hamarabb foglalnak, annál olcsóbban vehetnek jegyet.

Többe kerülhetAz UEFA sorsolásalapú jegyértékesítő-rendszere jócskán megnehezítette a tervezést. Ennek ellenére lehetőség szerint minél előbb foglalja le a szállását, hiszen az árak napról napra drágulnak. Foglaláskor érdemes minden apró részletre odafigyelni, nehogy a helyszínen kelljen szembesülni a pluszköltségekkel. Ilyen lehet az idegenforgalmi adó vagy a parkolási díj. Semmiképp se induljon el lefoglalt szállás nélkül, mert a helyszínen szinte esélytelen lesz szabad helyet találni.

Drukkerbiztosítás

 Vigyázzon szurkolótársai testi épségére. Foto: Europress - Nuno Fox/AFP

Vigyázzon szurkolótársai testi épségére. Foto: Europress - Nuno Fox/AFP

Biztosítás nélkül sem érdemes elindulni. Az EB2016 utas- és sztornóbiztosítás kifejezetten a szurkolóknak lett kitalálva. Több a sima utasbiztosításnál, ugyanis a szokásos betegség-, baleset- és poggyászbiztosításon kívül olyan  sztornófedezetet is tartalmaz, amely a szállásra, a menetjegyekre, sőt az Eb-belépőjegyekre is érvényes. Így akkor is biztonságban lesz, ha egy váratlan betegség vagy baleset miatt mégis meghiúsulna az utazás. Bankkártyával gyorsan és egyszerűen, online is megkötheti, így még csak be sem kell menni a biztosítóhoz.

TerrorveszélyA stadionok környékén ne reménykedjen szabad parkolóhelyben. Inkább tömegközlekedéssel vagy a gyalog menjen ki a meccsre, így a lefújás után sem kell még órákig a dugóban várakozni. Természetesen a terrorveszélyről sem érdemes megfeledkezni. A fokozott biztonsági intézkedések miatt semmiképpen se vigyen magával fegyverként használható eszközt, üveget, esernyőt. Legyen önnél az útlevele vagy személyi igazolványa. A jogosítvány külföldön nem alkalmas személyazonosításra. Ezeket a stadion területén bármikor kérhetik a rendőrök vagy az UEFA illetékesei.

Hamis jegyet ne vegyenNagyon figyeljen oda a jegyére. Indulás előtt ellenőrizze, hogy biztosan megvan, mert a helyszínen nem lesz lehetőség pótolni. Jegyüzérektől ne vásároljon, mert nagy az esélye, hogy hamis belépőt árulnak. Az értékes dolgait ne hagyja őrizetlenül. A biztosító sem fizet, ha az autóban szem előtt hagyta és úgy lopták el őket.

Sok lesz a zsebtolvaj

Földi mennyország a zsebeseknek.  Foto: Europress - Dominique Faget/AFP

Földi mennyország a zsebeseknek. Foto: Europress - Dominique Faget/AFP

Szurkolás közben is figyeljen oda a saját és a többi szurkoló testi épségére. A meccsek után ezrek lepik el a környező utcákat, szórakozóhelyeket, így megnő a balesetveszély. Az EUB tapasztalatai szerint a zsebtolvajok, rablók szeretik kihasználni a nagy tömeget. Főleg amikor az emberek ünneplés közben kevésbé éberek. Lehetőleg ne hátizsákot vigyen magával, a válltáskája pedig mindig legyen elől. A pénzt és a mobiltelefont soha ne tartsa a farzsebében.

Top 0