• Sport

Foci-Eb: már nincs könnyű ellenfél

Az már a kiemelés előtt biztos volt, hogy könnyű ellenfelet nem kaphat a magyar a válogatott a pót-selejtezőn. A kiemelések után hárman kiestek, de a Szlovénia, Norvégia, Dánia, Írország négyes sem tartozik a gyenge csapatok közé. Sőt a keretüket nézve inkább erősek.

Elkezdődött a felkészülés illetve az adatok beszerzése a lehetséges ellenfelekről a Magyar Labdarúgó Szövetségnél. Nyilván ezt a munkát elsősorban Bernd Storck szövetségi kapitány és csapata végzi majd. A lehetséges ellenfelek száma ma még négy, vasárnap azonban kiderül, hogy ki ellen játszik majd a magyar csapat. Az első meccs november 12-14 között lesz, három nappal később pedig  a visszavágókat rendezik. Kérdés, hogy nézők előtt vagy üres stadionban játszhat majd a válogatott a Groupama Arénában. Az UEFA ugyanis a románok elleni meccsen történt rasszista bekiabálások miatt úgy döntött, a soron következő meccsre nem mehetnek be szurkolók. Csakhogy a szövetség fellebbezett, ami után az első fokú – vagyis nem jogerős döntést – a nemzetközi szövetség átmenetileg hatályon kívül helyezte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is törölte. Így a szövetség most az előbb említett sorsoláson kívül egy másik döntésre vár, aminek több kimenetele is lehet. A legideálisabb az, ha a büntetést eltörlik, de az is lehet, hogy a pótselejtezőig nem születik döntés. És persze vannak ennél jóval rosszabb forgatókönyvek is, például ha születik döntés, amiben jóvá hagyják a korábbi bezárást, esetleg súlyosbítják azt.

Legalább saját kezünkben van a sorsunk Négy csapat közül kaphat tehát a válogatott ellenfelet, ezek: Dánia, Írország, Norvégia illetve Szlovénia. Az MLSZ szóvivője azt mondja, mind a négy csapat erős, de Sipos Jenő szerint az a legfontosabb, hogy még mindig van esély a franciaországi Eb-re. Persze azt is gyorsan hozzáteszi, hogy a legjobb az lett volna, ha kedden a számunkra jól alakulnak a meccsek és a legjobb csoport harmadikként automatikusan kijutunk. Így azonban Sipos szerint legalább újra saját kezünkbe került a sorsunk.

Azzal, hogy a mind a négy csapat erős, nehéz lenne vitatkozni. Nézzük, kik lehetnek az ellenfelek:

Dánia: Eriksen és AggerA dánok legnagyobb sztárja Christian Eriksen, aki az angol első osztályú Tottenhamben játszik. A csapatkapitány, Daniel Agger a legjobb időszakán túl van, korábban azonban Bajnokok Ligáját nyert a Liverpoolal, amelynek meghatározó tagja volt. De a csapatot erősíti a Sevillaban játszó Krohn-Dehli is. Világbajnokságra eddig négyszer jutott ki Dánia, 1998-ban érte el a legjobb eredményét, amikor a legjobb nyolc közé jutott. Az Eb-n nyolcszor szerepelt és a sporttörténet egyik legnagyobb meglepetése is Dániához kötődik: 1992-ben megnyerték a tornát. Mindezt úgy, hogy a kvalifikációs sorozatban ugyan Jugoszlávia mögött végeztek, így papíron nem jutottak ki, mivel azonban a délszláv háború miatt Jugoszláviát kizárták, ők indulhattak. A dán csapat végül úgy lett aranyérmes, hogy a szabadságukat töltő játékosaikat gyakorlatilag a strandról szedték össze.

Írország: KeaneAz ír válogatottban ugyan nincs igazán kiemelkedő játékos, de a keret szinte valamennyi tagja az angol első vagy másodosztályban szerepel. A legismertebb játékosuk a kivételek közé tartozik, Robbie Keane az amerikai profi ligában játszik.

Világbajnokságon eddig háromszor jártak, egyszer a legjobb nyolc közé jutottak, míg Eb-n kétszer szerepeltek.

Norvégia: Ödegaard, SkjelbredA norvég csapat legnagyobb sztárja a mindössze 17 éves Martin Ödegaard, akit korosztálya egyik legnagyobb tehetségének tartanak. Erre bizonyíték, hogy nemrég a Real Madrid igazolta le. A csapat másik két meghatározó tagjáról Rune Jarsteinről és Per Skjelbred a válogatott korábbi szövetségi kapitánya adhat a legpontosabb képet, mivel mindketten Herthában játékosai.

Vb-n eddig háromszor szerepeltek, és egyszer ők is bejutottak a legjobb nyolc csapat közé, míg Eb-re egyszer tudtak kijutni.

Szlovénia: HandanovicA szlovén csapat legnagyobb sztárja a kapus Samir Handanovic, aki az olasz Interben játszik. A csapat tagja még a tavalyelőtti BL-finalista Atletico Madrid játékosa, Jan Oblak is, de rajtuk kívül is többen játszanak az olasz, illetve német első osztályban. Például Kevin Kampl, aki a Leverkusen játékosa.

Világbajnokságon eddig kétszer, Eb-n pedig egyszer szerepeltek. Náluk azonban nyilvánvalóan csalóka a kép, hiszen Jugoszlávia felbomlásáig nem voltak tagjai az UEFA-nak.

Top 0