• Külföld
Faktor

Fizetésemelést adott magának a spanyol király

VI. Fülöp spanyol uralkodó úgy döntött, hogy egy százalékkal megemeli saját fizetését, illetve a királyi család tagjainak és alkalmazottaiknak járó éves javadalmazást. Ezt a spanyol királyi ház internetes oldalán tette közzé.

Így a spanyol király fizetése több mint 236 ezer euró (74 millió forint) lesz 2016-ban, vagyis 2340 euróval (730 ezer forint) több mint tavaly. Felesége, Letícia királyné mintegy 130 ezer eurót (40 millió forint) kap munkabérként, míg VI. Fülöp apja, I. János Károly volt uralkodónak az emeléssel több mint 189 ezer euró (59 millió forint) lesz a nyugdíja ebben az évben.

VI. Fülöp
Fotó: wikipédia

VI. Fülöp Fotó: wikipédia

Az emelés épp akkora, mint amennyivel a köztisztviselők bérét növelték Spanyolországban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A királyi ház teljes éves költségvetése 7,8 millió euró (2,4 milliárd forint), amelyet az államtól kapnak, de felhasználásáról a király dönt.

    Kiadásaik nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten. A 2014 júniusában trónra került VI. Fülöpnek ez volt az egyik első uralkodói intézkedése, mivel apja lemondásában közrejátszott az is, hogy a gazdasági válság ellenére is folytatta költekező életmódját, és ezzel kiváltotta a spanyolok ellenszenvét.

    A krízis miatt a dél-európai országban bevezetett megszorító intézkedések a királyi családot sem kerülték el: 2009-ben még 8,9 millió euró állt rendelkezésükre, egy évvel később befagyasztották, majd 12 százalékkal csökkentették költségvetési keretüket.

    A monarchia bírálói gyakran érvelnek azzal, hogy sokba kerül a királyi család fenntartása az államnak, míg védelmezőik szerint a spanyol uralkodóház "olcsóbb" mint például a brit vagy a holland, amelyek éves költségvetése meghaladja a 40 millió eurót (12,4 milliárd forint) - írta az MTI.

    Top 16