• Politika
Faktor

Fizetésemelésre számíthatnak a NAV dolgozói

Tállai András bejelentette, hogy életpályamodellt vezetnek be a NAV-nál is, aminek eredményeként emelkedni fog az alkalmazottak fizetése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon alkalmazottai, akik a NAV-törvény alá tartoznak, három lépésben 50 százalékos, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak, jelentősen átalakul az illetményrendszer is az adóhatóságnál az életpályamodell tervezete szerint - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tállai András

Tállai András

A parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár azt is monda: a kabinet elkötelezett az állami tisztviselők jövedelmének emelése és az életpályamodell kialakítása mellett, amire a pedagógusoknál és a rendvédelmi dolgozóknál már sor került.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Tállai András szerint az életpálya kialakítására azért is szükség van, mert az elmúlt időszakban elvándorlás tapasztalható a NAV-nál, nemcsak a versenyszféra szippantja el a tapasztalt, jó szakembereket, hanem más állami hivatalokhoz - a rendőrséghez, a katasztrófavédelemhez, a büntetésvégrehajtáshoz - is hívják őket. Ezt a folyamatot meg kell állítani - mondta.

  Átalakul a pótlékrendszerBeszélt arról is, hogy a bonyolult összetett pótlékrendszert átalakítják, meg fog szűnni például a vezetői, a veszélyességi és a gépjárművezetői pótlék, megmarad azonban az idegennyelvtudás után járó, a készenléti vagy éjszakai pótlék.

  Azon munkakörökben, amelyekben a NAV munkatársai nagyobb felelősséget és kockázatot vállalnak, bevezetik a közszolgálati pótlékot, amelynek mértéke az illetményalap 50-650 százalékáig terjed - ismertette az államtitkár. Hozzátette, ezáltal közelíteni fog a hivatásos dolgozók illetményrendszeréhez.

  A tervezetet már megküldték az érdekképviseleteknek, még hétfőn mindegyikkel megkezdik az egyeztetést - mondta az államtitkár, aki arra számít, hogy az új előmeneteli rendszer segíti majd a NAV szakmai és szervezeti átalakítását.

  Nem kell a költségvetést módosítaniA 2016 júliusától tervezett emelés költsége 7 milliárd forint, emiatt azonban nem kellene az idei költségvetést módosítani, mert céltartalékként rendelkezésre áll - mondta az államtitkár. A további fedezetet a 2017-es költségvetés teremti meg. Tállai András azt mondta, bízik abban, hogy a kormány, majd a parlament elfogadja a módosító javaslatot, amelyet az adótörvénnyel együtt terjesztenek be.

  Kérdésekre válaszolva közölte, a szaktárca számításai is alátámasztják, hogy az internet áfájának csökkentésével 13-15 milliárd forinttal több marad a felhasználók zsebében.

  Ugyancsak kérdésre beszámolt arról, az offshore-botrány kivizsgálására a NAV-nál megalakult munkacsoport először azt vizsgálja, hány cég vagy magánszemély lehet érintett, és ha magyarországi szálai is vannak az ügynek, akkor jöhet az ellenőrzés - írta az MTI.

  Top 16