• Kultúra
Verasztó Annamária
Verasztó Annamária

Filmvetítésekkel emlékeznek a holokauszt áldozataira

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Hajnali láz, Az Eichmann Show és a Saul fia című filmekkel, valamint Szilágyi Varga Zoltán Mementó című animációjával emlékezik meg az áldozatokról. Január 30-án, az emléknaphoz kapcsolódva ismét műsorra tűzik az 1984-ben, a Saul fiához hasonlóan Oscar-díjra jelölt Jób lázadását is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

"71 éve, 1945. január 27-én szabadult fel a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau, ahol közel 2 millió ember pusztult el a második világháború alatt. 2005-ben az ENSZ közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította ezt a napot, a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozat emlékét őrizve. Az Uránia műsorán január 27-én minden film a holokauszt tragédiájához, traumájához kapcsolódik" - írja honlapján az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A január 27-i programban a Hajnali láz, Az Eichmann Show és a Golden Globe-díjas, Oscar-jelölt Saul fia is szerepelnek.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Hajnali láz

  Gárdos Péter, a Hajnali láz rendezője.

  Gárdos Péter, a Hajnali láz rendezője.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Gárdos Péter, az Uramisten, a Szamárköhögés vagy A skorpió megeszi az ikreket reggelire rendezője, Hajnali láz címmel először regényt írt szülei nem mindennapi szerelmének történetéről, majd elkészítette azonos című filmjét is. A rendezővel készült interjúnkat itt olvashatják.

  Gárdos Péter maga is csak édesapjának halála után ismerte meg szülei levelezését, amelyből kiderül, hogyan ismerkedett meg és szeretett egymásba a két, haláltáborból szabadult, svédországi kórházakban kezelt fiatal. Gárdos Miklósnak, a rendező édesapjának súlyos tüdőbetegsége miatt mindössze néhány hónapot jósolt az orvosa. A fiatal férfi azonban nem adta fel a reményt, hogy szerelmes és boldog lehet, ezért a kórházból 117, szintén Svédországban ápolt magyar holokauszt-túlélő lánynak írt levelet, azzal a szándékkal, hogy feleséget találjon közöttük. A tizenkilenc éves Lili egyike volt azoknak, akik válaszoltak Miklós levelére, ahhoz viszont, hogy közösen kezdhessenek új életet, több akadályt is le kellett győzniük.

  A Hajnali láz forgatásáról és az általuk alakított hősökről a film főbb szereplői közül Petrik Andrea itt, Földes Eszter itt, Scherer Péter pedig itt beszélt a Faktornak.

  A film előzetese:

  Az Eichmann ShowPaul Andrew Williams 2015-ben készült filmdrámája, amely - a Hajnali lázhoz hasonlóan - archív felvételeket is felhasznál, az auschwitz-birkenaui haláltáborok felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékezve készült, a BBC közreműködésével. A film az Eichmann-per dokumentarista hűségű nyomon követésével arra törekszik, hogy a leghitelesebben dolgozza fel az időszakot, de eközben a TV-közvetítések kulisszái mögé nézve a tömegtájékoztatás morális kérdéseit is feszegeti.

  A film kiindulópontja, hogy 1960-ban az Argentínában bujkáló egykori SS alezredest, a második világháborúban a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó Végső megoldás egyik legfontosabb végrehajtóját, a milliókat halálba küldő, többek között a vidéki magyar zsidóság deportálását is irányító Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat ügynökei elfogják és titokban Jeruzsálembe viszik, ahol 1961-ben bíróság elé állítják emberiség elleni bűntettekért. Az amerikai televíziós producer, Milton Fruhtman filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról, mert meggyőződése, hogy a minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapó per kapcsán a világnak meg kell ismernie a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik a baloldali nézetei miatt Amerikában tiltólistára helyezett rendező, Leo Hurwitz is, és a halálos fenyegetések és számtalan akadály ellenére nekilátnak a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően az Eichmann-per eseményeiről napi rendszerességgel szerkesztett műsort végül több mint három tucat országban sugározták, ez lett minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítéssorozata, hatására pedig nézők milliói szembesültek világszerte az egykori haláltáborokban történtekkel.

  Az angol film két főszerepében Martin Freeman és Anthony LaPaglia láthatóak.

  Saul fia

  Nemes Jeles László filmjét a 2015-ös Cannes-i Filmfesztivál óta övezi a világ osztatlan érdeklődése. A Saul fia a zsűri nagydíját, a Grand Prix-t nyerte el Cannes-ban, és azóta is valóságos díjesővel árasztják el. Január 10-én megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, néhány nappal később pedig Oscar-díjra is jelölték, amelyről itt, itt és itt is beszámoltunk.

  A Saul fia alkotói sajtótájékoztatót tartanak a film Oscar-jelölése kapcsán. Középen a rendező, Nemes Jeles László.

  A Saul fia alkotói sajtótájékoztatót tartanak a film Oscar-jelölése kapcsán. Középen a rendező, Nemes Jeles László.

  Fotó: Sulyok László

  Az Erdély Mátyás operatőr által fényképezett, különleges képi világú film az Auschwitz-Birkenauban dolgozó, foglyokból álló Sonderkommando egyik tagjának, a Röhrig Géza által alakított Saulnak a története. A náci haláltáborokban a Sonderkommando terelte be a halálra ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, és vitte ki a hamvakat a táborból. Mivel a "titkok őrzőinek" minősültek, néhány hónap után kivégezték őket. Ennek tudatában Saul társai fegyvereket gyűjtenek, és lázadást szerveznek.

  Jób lázadása

  A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódva, január 30-án Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült drámáját, a Jób lázadását is vetíti az Uránia. A film a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el, gyerekszemszögből. A zsidó Jób, feleségével, Rózával, egy kis magyar faluban él. Hét gyereküket is eltemették, ezért utód nélkül maradt a család. 1943-ban örökbe fogadják a katolikus neveltetésű Lackót, akit saját kisfiuknak tekintenek. Lackó, Jób tanítása révén, fogékonynak bizonyul a zsidó vallásra, egy napon azonban Jóbot és Rózát koncentrációs táborba hurcolják, és kérdés, hogy mi történik ezután fogadott gyerekükkel. A film főszereplői Zenthe Ferenc és Temessy Hédi.

  A Jób lázadását 1984-ben, a Saul fiához hasonlóan, a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték Oscar-díjra. Az Urániában a film 35 mm-es kópiáról lesz látható.

  A január 27-i vetítések előtt Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész Mementó című animációs filmjét láthatja a közönség. "A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az „Emlékezz. Január 27.” nemzetközi kampány keretében készült. A kampányt az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve indította. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyerek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön" – olvasható a mozi honlapján.

  Top 16