• Kultúra
Gyöngyösi Lilla

Film készült Goebbels és cseh szeretője viszonyáról

Megosztotta a kritikusokat a Joseph Goebbels, a második világháborús náci rendszer hírhedt propagandafőnöke és Lída Baarová korabeli híres cseh színésznő szerelmi viszonyáról készült cseh film. A Lída Baarová című, hatalmas érdeklődéssel várt alkotást a hét első felében mutatták be először Pozsonyban, majd szerdán este Prágában.

Filip Renc, az életrajzi dráma rendezője másfél évtizednyi előkészület, vita és a forgatókönyv többszöri átírása után vitte filmre a történetet. Goebbels és Baarová a múlt század harmincas éveiben ismerkedett meg, amikor a náci Németország folyamatosan erősödött. Goebbels a színésznő miatt el akart válni feleségétől, de a válást Hitler megakadályozta. Baarovát a háború után kollaborációval vádolták meg, és több mint egy évet börtönben töltött. Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elhagyta Csehszlovákiát, az ötvenes években spanyol és olasz filmekben is játszott, egyebek között Federico Fellini alkotásaiban. A cseh színésznő 2000-ben, 86 évesen az ausztriai Salzburgban halt meg, és Prágában van eltemetve.

Lída Baarová (Forrás: wikipedia)

Lída Baarová (Forrás: wikipedia)

A film forgatókönyvét Ivan Hubac írta. Goebbels szerepét Karl Markovics osztrák, míg Baarová szerepét Tatiana Pauhofová szlovák színésznő alakítja. Gustav Frölich, a múlt század harmincas és negyvenes évei német filmcsillagának szerepét Gedeon Burkhardra bízták, akit egyebek között a Rex felügyelő sorozatból ismerhetnek a nézők.

A film prágai bemutatóján Milos Zeman cseh államfő is megjelent. „Gratulálok a nagyszerű alkotáshoz” – mondta Zeman a moziterem előtt az őt fogadó Rencnek, aki az elnök közismert támogatója.

A szlovák és a cseh lapokban megjelent első ismertetések, méltatások visszafogottan értékelik az alkotást. A Právo című prágai lap kritikusa szerint a film érdekes, de jó lett volna elkerülni a közhelyeket és a kliséket. Más értékelések szerint elsősorban a film témája fogja vonzani az embereket. A pozsonyi Aktuality.sk internetes hírportál szerint közepes vagy gyenge film született. A Deník N című lap pedig egyenesen csalódásról ír: szerintük a produkció méltán pályázhat az idei év egyik legrosszabb filmjének címére.

A Lída Baarovát csütörtöktől vetítik a cseh mozik. Rekordszámú, majdnem kétszáz filmszínházban játsszák. Az érdeklődés nagy, az első napok vetítésein a mozik többségében telt ház van. A film iránt külföldön is nagy az érdeklődés, például az osztrák köztévé, az ORF már meg is vette a vetítés jogát. A Lída Baarová bemutatása iránt francia, olasz, spanyol, brit, német, kelet-európai, kínai, japán, dél-koreai filmforgalmazók is érdeklődnek. Az alkotás külföldi premierje februárban a berlini filmfesztiválon lesz.

A film költségei meghaladták a 80 millió koronát (910 millió forint), a cseh állam 15 millióval támogatta az alkotást – írja az MTI.

Top 0