• Külföld
MZ/X

Figyelte a francia titkosszolgálat a késes terroristát

Pár hónappal a terrortámadás előtt egyszer már kihallgatták, de elengedték.

Újabb részletek derültek ki a szombat éjszaka történt párizsi terrortámadásról. Az elkövetőt Khamzat Azimovnak hívták, de a hatóságok nem csak ennyit tudtak róla! 

Hónapokkal ezelőtt már kihallgatta a terrorellenes hivatal, mert biztonsági kockázatot jelentett.

A késsel támadó 1997-ben született férfi egy 29 éves járókelőt halálra késelt, négyet pedig megsebesített, mielőtt lelőtték a kiérkező rendőrök -írja a The Guardian.

A francia rendőrség vasárnap őrizetbe vette az elkövető szüleit, hogy kivizsgálják, milyen kapcsolatban állnak a szíriai dzsihadistákkal.

Khamzat Azimov Csecsenföldön született és állítólag 2010-ben francia állampolgárságot kapott. A támadáshoz Párizs azon kerületét szemelte ki, ahol az éttermek és színházak miatt mindig sokan vannak.  A rendőrség gyorsan megjelent a helyszínen. Ekkor az elkövető étteremről étteremre rohant egy egyirányú utcában, hogy áldozatot találjon magának, mivel a járókelők elmenekültek előle.

A kiérkező rendőrök megpróbálták megállítani a kiabáló fegyverest, de az továbbra is csak fenyegetőzött, így lelőtték. A szemtanú szerint az ordította a rendőröknek, hogy 

gyertek csak, lőjetek, úgyis elkaplak titeket!

Több tanú azt állította, hogy a támadó "Allahu Akbar"-t kiáltott, amikor az emberekre támadt. Ezt megerősítette az franci ügyész, François Molins is. Időközben az ISIS nevű terrorszervezet felelősséget vállalt a támadásért.

Azimovot a terrorizmus elleni hivatal néhány hónappal ezelőtt kihallgatta, miután kiderült róla, hogy egy olyan férfival barátkozik, akinek a felesége sűrűn rajta van egy olyan listán, amin nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek vannak. (Több mint 20.000 személy van ezen a listán.)

Egy női szemtanú, aki a kisfiával végignézte az eseményeket látta, hogy a támadó rátámadt a rendőrökre is, akik épp megpróbálták bekeríteni.

Szó szerint ráugrott a rendőrökre, annyira eltökélt volt

- mondta a nő a BFM TV-nek.

Hozzátette, hogy az elkövető átlagos kinézetű volt, és sosem gondolta volna róla, hogy kést ránt.

Egy pincér, aki az operaház közelében nézte végig a történteket azt mondta az étterem előtt történt késelésről, hogy

a támadó az utcán járkált, késsel a kezében. Nagyon sok vér volt rajta. Az úton haladt, és minden üzletnél megállt és fenyegette az embereket, köztük engem is.

A francia terrorelhárítás jelenleg is vizsgálja a támadás körülményeit.

Kommentek:

Top 0