• Belföld
Faktor

Figyelmeztet a magyar Aldi, ez a gyümölcs veszélyes lehet

Az import gyümölcsök héját vegyszerekkel kezelik, ezek pedig nem alkalmasak emberi fogyasztásra.

Emberi fogyasztásra nem alkalmas a narancshéj, erre figyelmeztet az Aldi a gyümölcspultnál - írja a Napi.hu. Több gyümölcsnél, például a narancsnál az árcímkén szerepel egy figyelmeztetés az egyik budapesti Aldiban, de erre más boltláncokban is van példa.

Mindenképp mossuk meg alaposan, ha fel akarjuk használni!

Mindenképp mossuk meg alaposan, ha fel akarjuk használni!

Fotó: Mészáros Annarózsa

A figyelmeztetés egyrészt arról szól, hogy narancshéj nem alkalmas emberi fogyasztásra. Mivel a narancshéjat bele lehet reszelni ételekbe, ezért nem lényegtelen ez a felhívás. Az árcímkéről kiderül, hogy pontosan milyen vegyületek vannak a gyümölcs héján. Az aldis narancsok esetében például több, az átlag vásárló számára ismeretlen megnevezés szerepel, köztük a Tiabendazol.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A különböző déligyümölcsök héját ugyanis a hosszabb eltarthatóság érdekében vegyszerekkel kezelik, így ezek elfogyasztása, illetve felhasználása - többek között süteményekbe - nem javasolt. A süteményekhez éppen ezért az ellenőrzött, bio termékeket érdemes felhasználni. A növényvédőszerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fontos azonban, hogy fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt.

    A magyar helyzet viszonylag kedvező vegyszerfronton. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) még 2015-ben készített egy átfogó narancstesztet. Abból a vizsgálatból kiderült, hogy a narancsok megfeleltek a minőségi előírásoknak, egyik mintán sem találtak a határértéket meghaladó vegyszereket, sőt, sok gyümölcsön egyáltalán nem is volt. A Nébih a vizsgálat után azt javasolta, hogy aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

    Kommentek:

    Top 16