• Belföld
Faktor

Trükközhetnek a biztosításunkkal, figyelmeztetést adott ki a NAV

Nem minden számít adómentes juttatásnak, ezért nagyon oda kell figyelni.

Tájékoztatót adott ki az adóhatóság (NAV) arról, hogy milyen esetekben adhatnak a cégek adómentesen dolgozóiknak betegségbiztosítást. Előfordulhat, hogy a biztosítást végül munkaviszonyból származó jövedelemnek minősíthetik – annak minden adókövetkezményével együtt - írta az Azénpénzem.hu.

A magyarok 15 százalékának van privát egészségbiztosítása. Az egészségügyi magánszolgáltatások speciális terepét jelentik a szűrővizsgálatok. A NAV egy frissen kiadott tájékoztatójában arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a biztosítási díj - eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától - valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálatokat tartalmazza, akkor a betegségbiztosítási szerződés "színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul" - figyelmeztet a portál.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ha a munkáltató olyan szerződés alapján fizeti ki a díjat, amelyben nem vagy csak alig van kockázati elem, akkor a kifizetett összeget az adóhatóság nem tekinti adómentes juttatásnak. A díj adókötelezettségét a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Nagyon fontos tehát tudatosítani, hogy munkaviszony esetén a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet.

    A NAV ezúttal kifejezetten megnevezte azokat a biztosítási konstrukciókat, amelyek az úgynevezett menedzserszűrések finanszírozására nyújtanak "adókímélő" lehetőséget. Az ilyen biztosítási megoldás lényege az, hogy a biztosító elhanyagolhatónak tekinthető kockázat vállalása mellett lehetővé teszi a teljes körű szűrővizsgálatot. Így a szerződő, azaz a kifizető a szűrővizsgálat árát (amely vagy a szűrővizsgálaton résztvevő munkavállalónál vagy a kifizetőnél adóköteles) biztosítási díjként fizeti meg, amely a hatályos szabályok szerint adómentes. Az ilyen konstrukció célja a jogszerűtlen adóelőny elérése - fogalmaz az adóhivatal.

    Azt azonban az adóhatóság is elismeri, hogy a betegségbiztosításhoz szervesen hozzátartoznak a szűrővizsgálatok - ezek mintegy kármegelőzési vagy kárenyhítési funkciónak tekinthetőek. Egy betegségbiztosításnál szűrővizsgálat formájában a biztosított magánszemély nem kap semmilyen "ingyenes juttatást" a biztosítótól, mivel a kalkulált biztosítási díj e vizsgálatokra is fedezetet nyújt. Ha a biztosítás - tartalma szerint - betegségbiztosítás, akkor annak díja abban az esetben is adómentes, ha a biztosító, illetve az egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó protokollok alapján időszakonként elvégzi a biztosítottak említett szűrővizsgálatát.

    Kommentek:

    Top 16