• Pénz
Faktor

Figyeljünk arra, hogy mennyiért vesszük a sertéshúst

Január elejétől 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, ami azt jelenti, hogy 17,32 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a feldolgozatlan sertéshúsokhoz - legalábbis ez volt a kormány célja az intézkedéssel. Az már a kereskedőn múlik, hogy valóban csökkenti-e az árakat, és ha igen, mennyivel, ezért mostantól még inkább érdemes figyelni a boltokban és a piacokon.

Még több áfacsökkentés várhatóA kormány igyekszik tudatosítani a vásárlókban az áfacsökkentést, ennek érdekében ma Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a budaörsi Auchan-áruházban. Elmondta, hogy a kormány fontos törekvése, hogy minél több alapvető élelmiszer áfáját, és ezzel árát csökkentse.

Zsigó Róbert

Zsigó Róbert

Fotó: Mészáros Annarózsa

A mostani áfacsökkentés a 100 százalékos sertéshúsokat érinti, tehát a sertés belsőségekre, csontokra, valamint a feldolgozott termékekre (pl. fűszeres termékek, töltött húsok, sertés-marha darált húsok) nem vonatkozik, azok továbbra is 27 százalékos áfával vásárolhatóak meg. Az élő- és a félsertés áfája pedig már 2014-ben 5 százalékra csökkent. Ez volt a kormány úgynevezett sertésstratégiájának első lépése, és Zsigó Róbert elmondta, hogy ennek eredményeképpen nőtt a sertéstartók száma és így a sertésállomány is. A mostani intézkedés legfőbb célja az, hogy a családok olcsóbban tudjanak hozzájutni a jó minőségű, magyar sertéshúshoz.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fontos célunk, hogy minden család asztalára egészséges, biztonságos és lehetőleg magyar sertéshús kerüljön

  – mondta.

  Zsigó Róbert elmondta, hogy az áfacsökkentéstől a kormány azt is várja, hogy növeli majd a keresletet, egyenlő versenyfeltételeket teremt a gazdaságok számára, ösztönzi a sertéstenyésztést, illetve az áfacsalások visszaszorulásával az ágazat „kifehérítését” is elősegíti. Ez kiemelt célja az áfacsökkentési programnak.

  Zsigó Róbert szerint az intézkedéssel a családok élelmiszerre fordított kiadásai 25 milliárd forinttal csökkenhetnek.

  Ehhez azonban az is kell, hogy a kereskedők az intézkedéssel összhangban valóban csökkentsék is a termékek árát, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyiért vásároljuk a sertéshúst.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Nem lehet tudni, pontosan milyen hatással lesz a keresletreZsigó Róbert azt mondta, hogy három hét után korai lenne még következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy az áfacsökkentés milyen hatással van a húsfélék keresletére. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke azonban már a múlt héten arról beszélt, hogy érezhetően megnőtt a sertéshús iránti kereslet, főként a nagyáruházláncoknál. Az Auchan szerint 2016. január 1-je óta 12,5 százalékkal több sertéshús fogyott, mint tavaly ilyenkor. Az áruházláncnál egyébként évente 6000 tonna sertéshúst adnak el, és most arra számítanak, hogy ez tartósan növekedni fog az áfacsökkentés miatt.

  A Faktor több vásárlót is megkérdezett arról, hogy halottak-e az áfacsökkentésről, és hogy fogja-e befolyásolni a húsfogyasztási szokásaikat. Volt olyan, aki csak a szupermarket felirataiból tudta meg, hogy emiatt lett olcsóbb a hús, mások azonban a médiából már korábban hallottak az intézkedésekről. Egy nyugdíjas házaspár, akit a boltban meglepetésként ért az árváltozás, arról beszélt, hogy mindenképpen több sertést fognak majd ezután enni. Voltak olyanok is, akik inkább a fehérhúsokat részesítik előnyben, ők azt mondták, hogy a mostani áfacsökkentés miatt sem fog ez valószínűleg megváltozni.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Benoit Barbault, az Auchan termékigazgatója azt mondta, hogy az már biztosan tudható, hogy a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) és háztáji termékek forgalma folyamatosan nő, azaz az emberek egyre inkább keresik a minőséget. A KMS egy eredetigazolási program, amely minőségi garanciát nyújt a sertéshúsokra. Azok a termékek viselhetik, amelyek GMO-mentesek és megbízható, felelős magyar gazdaságból származnak.

  Top 16