• Külföld

Fidel Castro: Obama javaslata "szirupos"

Fidel Castro levélben törte meg a csöndet és nyilatkozott Barack Obama kubai látogatásáról. 1500 szavas levelében az elnök békéről szóló javaslatát egyenesen "sziruposnak" nevezte.

Fidel Castro, aki a hatalmat egy évtizeddel ezelőtt adta át öccsének, Raul Castrónak, úgy fogalmazott, hogy Kubának nincs szüksége ajándékokra a „birodalomtól”. Obama elnök békéről szóló szavait „sziruposnak” nevezte és hozzátette, hogy a kubaiak szívrohamot is kaphatnak tőle.

Forrás: Europress - AFP/Alex Castro/Cubadebate

Forrás: Europress - AFP/Alex Castro/Cubadebate

Barack Obama korábban ugyanis azt javasolta, hogy végre temessék el a hidegháború maradványait is. Levelében Fidel Castro emlékeztette az olvasókat az 1961-es Disznó-öbölbeli invázióra, amelyben a CIA által támogatott kubai menekültek próbálták meg átvenni a Kuba fölötti uralmat.

A 89 éves Castro „szerény javaslata” Obamának az volt, hogy ne próbáljon meg a kubai politikáról elméleteket gyártani.

Barack Obama és Raul Castro. Forrás: Europress - AFP/Nicholas Kamm

Barack Obama és Raul Castro. Forrás: Europress - AFP/Nicholas Kamm

Barack Obama kubai látogatása során élő televíziós adásban Kuba reményteli jövőjéről beszélt a havannai Grand Theatre-ben – írja a BBC. Azt mondta, hogy a kubai elnöknek, Raul Castrónak nem kell félnie sem az Egyesült Államok, sem a kubai nép fenyegetésétől. Az 54 éve érvényben lévő Kuba elleni kereskedelmi embargóról pedig azt mondta, hogy fel kell oldani. Ezt a megjegyzését hangos taps követte.

Az embargó jelenleg is fontos pontja az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatának, de csak az amerikai Kongresszus oldhatja fel.

Obama az első amerikai elnök, aki az 1959-es kommunista forradalom óta Kubába látogatott.

Top 0