• Élet
Faktor

Magyarok jöttek rá a tudományos magyarázatra: ezért jönnek össze fiatal lányok idősebb, gazdagabb férival

Nem igazán képesek érzelmileg átadni magukat egy-egy kapcsolatnak, ezért igyekeznek hasznot húzni belőle.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói szerint az úgynevezett Sugar-kapcsolatokba - azaz anyagi alapú kapcsolatokba idősebb férfiakkal - általában olyan nők mennek bele, akik saját magukkal és közvetlen intim kapcsolataikkal szemben is bizonytalanok, illetve manipulatívak.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Pécsi Tudományegyetemen dr. Meskó Norbert evolúciós pszichológus docens Ipolyi Dóra PhD-kutatóval közösen kezdte el kutatni a Sugar-kapcsolatok összefüggéseit 2018 őszén. Az anonim online kutatáshoz, amelynek eredményeit az Index ismertette, 1607 (18-28 év közötti) nő adatait használták fel. A kérdőívben a motivációt, a kötődést, az önértékelést, a személyiségjellemzőket vizsgálták, illetve a Sugar-kapcsolat elfogadását speciális kérdéssorral mérték.

„Azt találtuk, hogy a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság összefügg a bizonytalan kötődéssel. A fiatal nők, akik számára a baráti, családi és egyéb közvetlen kapcsolataik szorongást keltők, mert attól tartanak, hogy elveszíthetik a hozzájuk közel állók szeretetét és érzelmi támogatását, nyitottabbak az üzleti alapú viszonyokra, mint azok a nők, akiknek nincs ilyen fajta problémájuk a kapcsolati intimitással. Hasonló összefüggés mutatkozik azon bizonytalan kötődésű nők esetében is, akik számára a bensőséges kapcsolatok valamiképp kényelmetlenséggel járnak együtt, ezért igyekeznek elkerülni az ilyen érzelmi bevonódással járó viszonyokat. Ők is nyitottabbak a Sugar-kapcsolatra, mint a közvetlen környezetükhöz biztonságos érzelmi kapcsolódásra hajlamosabb társaik” – mondta az Indexnek Meskó Norbert.

A kutatásból kiderült az is, hogy azok a fiatal nők, akiknek problémát jelent saját érzelmi állapotaik megnevezése/megélése/értékelése nyitottabbak a Sugar-kapcsolatok iránt. Szintén nyitottabbak az ilyen kapcsolatokra azok a fiatal nők, hogy akikre inkább jellemző, hogy manipulatív módon viszonyulnak embertársaikhoz és gátlástalanul, akár másokat kihasználva, rajtuk keresztülgázolva érvényesítik érdekeiket.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatal nők, akik érdeklődőbbek, elfogadóbbak és nyitottabbak az anyagi alapú viszonyok iránt, mint más társaik, olyan személyiségjegyekkel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik számukra ezt a hozzáállást.

A Pécsi Tudományegyetemen folytatják a kutatást, a következő lépcsőben a Sugar-kapcsolatok szexuális vonatkozásait fogják vizsgálni. Az egyelőre nem derült ki, hogy a kutatásban a férfiak is sorra kerülnek-e, hiszen ők is kellenek egy Sugar-kapcsolathoz.

Kommentek:

Top 0