• Belföld
Faktor

Hazánkban rekedt egy gólya, nem szabad etetni a fiatal állatot

A gólya egészséges, és valószínűleg tud majd magának télen is táplálékot szerezni.

Aggódnak a hódmezővásárhelyiek azért a fiatal gólyáért, amely szakítva az ősi szokásokkal, nem költözött át télire Afrikába, hanem a városban maradt. A vasarhely24.com beszámolója szerint a Kutasi út és a Simonyi sarkán álló iskola kéményén található fészekben ácsorog, vagy a környéken, például az Epreskertben bogarászik.

A lap egyik olvasójának videóján jól megfigyelhető, hogy a gólya látszatra teljesen egészséges, a közeledő ember láttán hamar szárnyra kapott.

A kérdés az, hogy télen tud-e majd táplálkozni. Az a tendencia már egy évtizede elkezdődött, hogy évi nem költözik el Dél-Afrikába, hanem nálunk telel ki. Ilyenkor a gólyák télen is találnak táplálékot, mindaddig, míg a földet nem borítja vastag hóréteg és a természetes vizek be nem fagynak – írja a 444.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szakértője szerint eddig egyetlen olyan gólyát találtak, amelyik nálunk telelt át és közben elpusztult, de ez sem éhen halt.

  Orbán szerint értelmetlen és szükségtelen megetetni az itthon maradt gólyákat. Ezek nem legyengült példányok, hanem kísérletezők, akik kisebbnek ítélik a maradás kockázatát, mint a több ezer kilométeres repülést. Így működik az evolúció: ha a klíma felmelegszik, és megéri inkább maradni, egyre több gólya adja majd fel a költözést. 

  Orbán különösen veszélyesnek tartja, hogy volt, ahol a kevés táplálékra hivatkozva lelkes emberek már augusztusban etetni kezdték a gólyákat. Emiatt olyan madarak is itt rekedhetnek, amelyek egyébként elköltöztek volna. 

  A gólyaetetés rövid távon jó ötletnek tűnhet, de már középtávon kárt okoz a fajnak - hangsúlyozta a madárvédő.

  Kommentek:

  Top 16