• Külföld
Faktor

Fertőzött hús került a boltok polcaira, rengetegen megbetegedhettek

Kétségbeejtő helyzetre világított rá az Angliai Közegészségügyi Szervezet felmérése: az évek során több százezer ember betegedhetett meg hepatitisz E-vel fertőzött kolbászoktól és sonkáktól.

Az esetre azután derült fény, hogy az orvosok elkezdték 60 fertőzött személy vásárlási szokásait vizsgálni. A kutatásokból kiderült, hogy minden beteg ugyanattól a brit üzletlánctól szokott saját márkás kolbászt és sonkát vásárolni - írja a Metro.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A fertőzött disznóhús Hollandiából és Németországból került az Egyesült Királyságba, és feldolgozva is májcirrózist és idegrendszeri megbetegedéseket okozhat. A legtöbb beteg csak enyhébb tüneteket tapasztalt, a legyengült immunrendszerűeknél azonban komolyabb gondokat is okozhat a fertőzés.

    A kutatók nem hozták nyilvánosságra az érintett üzletlánc nevét, de azt elárulták, hogy az évek során már 150-200 ezer brit is ehetett a fertőzött hústermékekből. A betegek esetében már megkezdődtek a vérátömlesztések, de többeknek is új szervekre, szövetekre lesz szükségük.

    A csoport a kutatást 2014-ben kezdte és a múlt évben zárta le, de az érzékeny adatok miatt csak most hozták nyilvánosságra az eredményeket.

    Kommentek:

    Top 16