• Külföld
Faktor

Fertőzött búvárruhával akarta megbetegíteni Castrót a CIA

A hidegháború kellős közepén egy amerikai ügyvéd többször tárgyalt Fidel Castróval. Egy CIA-terv szerint az ügyvéd ajándékozta volna a fertőzött búvárruhát a kubai diktátornak.

A CIA egyik legbizarrabb Castro-ellenes terve lehetett, hogy egy ajándékba adott búvárruhával betegítsék meg a diktátort. A hidegháború közepén Amerika egy ügyvéden, James B. Donovanen keresztül tárgyalt Fidel Castróval egy U2-es pilóta szabadon engedéséről. Kuba cserébe egy Rudolf Abel nevű orosz titkos ügynököt kért az amerikaiaktól. Castro és Donovan kapcsolata több hónap alatt szinte már barátivá vált, és Donovan végül elérte, hogy Kuba engedje el a több mint 1000 amerikait is, akiket a Disznó-öbölbeli invázió alatt ejtettek foglyul. Mikor a CIA látta, hogy Donovan mindezeket el tudta érni, és ilyen jó kapcsolata van Castróval, kidolgoztak egy akciótervet, amivel meg akarták ölni Castrót.

Fidel Castro és James B. Donovan. Jól látható Castro kezén a Donovantől kapott búváróra, amely a felszerelés egy része volt. Fotó: National Security Archive

Fidel Castro és James B. Donovan. Jól látható Castro kezén a Donovantől kapott búváróra, amely a felszerelés egy része volt. Fotó: National Security Archive

Mivel Donovan és Castro is szenvedélyes búvárok voltak, arra gondoltak, hogy a legegyszerűbb lenne egy TBC-t is okozó baktériumokkal teli búvárfelszerelést adni Castrónak ajándékul. A terv szerint Donovan nem is tudott volna arról, hogy kórokozóktól hemzsegő ajándékot ad a diktátornak. Végül a CIA által mellé állított segítő árulta el, hogy mire készülnek a háta mögött, és figyelmeztette, ne hagyja, hogy a CIA manipuláljon a felszerelésen. Az akció részleteit a National Security Archive (Nemzeti Biztonsági Archívum) adta közre. Igaz, a búvárruháról szóló terv csupán egy lábjegyzeten szerepelt. Egyébként erről a hidegháborús tárgyalássorozatról és fogolycseréről szól a legjobb filmért járó Oscar-díjra is jelölt - másik öt mellett - Bridge of Spies (Kémek hídja) című film is. A film hivatalos előzetese látható a videón:

Top 0