• Külföld

Fertőzés miatt zártak be éttermek

Az Egyesült Államok nyugati partján két városban zártak be a Chipotle lánc éttermei. Seattle és Portland egészségügyi hatóságai bejelentések után kezdtek el kutatni.

Nagyjából 20 esetben fordult elő hányással és hasmenéssel járó E.coli fertőzés Oregon államban, Seattle és Portland körzetében. Az érintett mexikó ételt áruló éttermek a hírre azonnal bezártak - írja a reuters.com. Augusztus óta ez a harmadik eset, hogy fertőzött étel miatt kutatnak a vállalatnál. A két korábbi esetben szalmonella és erősen fertőző norovírus miatt zártak be.

A Chipotle cég 1993-ban nyitotta meg első éttermét, azóta 1700 tagja lett a hálózatnak. A Chipotle magát a többi a gyorséttermi lánctól az egészséges és jó minőségű, friss alapanyagok használatával különbözteti meg.

Az Egyesült Államokban folyamatosan nő ugyan azoknak az éttermeknek a száma, amelyek friss és feldolgozatlan élelmiszerrel dolgoznak, de ez a kórokozók elszaporodásának kockázatát is növeli a szakértők szerint.

Az oregoni Egészségügyi Hatóság elmondta, hogy az államban három esetben, Washingtonban pedig minimum 19 esetben fordult elő a Chipotle éttermekhez köthető E. coli fertőzés október 14-e óta. A fertőzöttek egyharmada került kórházba.

Nyáron Minnesota egészségügyi hatósága 22 Chipotle étteremben talált szalmonellát, az ott tárolt paradicsomban. A cég azóta más paradicsom beszállítókkal dolgozik.

Simi Valley, kaliforniai egészségügyi tisztviselő szeptemberben azt mondta, hogy augusztusban 80 ember megbetegedését okozták a Chipotle éttermekben elfogyasztott ételek.

Top 0