• Belföld
Faktor

Fertőző fagyasztott zöldségek: megvan a veszély forrása

Az üzem egyelőre csak próbagyártást végezhet.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta a g7.24.hu szerint, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Ez volt az a hűtőház, ahonnan azok a fagyasztott zöldségek származtak, amelyek fogyasztása Nyugat-Európában 9 halálos áldozatot követelt. Amikor július elején kiderült a fertőzés, és rengeteg fagyasztott zöldséget kellett visszahívni a boltokból és a vásárlóktól. Nem a hatóság záratta be a bajai üzemet, hanem a cég függesztette fel a termelését.

A Greenyardot is kérdezte a portál az eset miatt indított belső vizsgálatról, de nem árultak el részleteket, vagyis a fertőzés pontos okát még nem hozták nyilvánosságra.

Az üzem jelenleg folyamatos ön- és hatósági ellenőrzés mellett csak próbagyártást végezhet, hogy ellenőrizze, a megtett intézkedések elegendőek-e.

A Greenyard egyébként azt közölte, hogy előzetes becslései szerint a visszahívás körülbelül 30 millió eurós, azaz 9,6 milliárd forintos “pénzügyi hatással” lesz a számaira. Ez az összeg önmagában is elég nagy, ám a tényleges kárnál jóval kisebb, hiszen csak a biztosítás után értendő. A cégnek természetesen van a hasonló eseteket fedező biztosítása, de ezzel kapcsolatban csak azt közölte, hogy a károk felmérése elkezdődött.

Kommentek:

Top 0