• Élet
Faktor

Nincs több mentség: újfajta férfi fogamzásgátlót fejlesztettek

Hatásosnak bizonyult állatkísérletekben egy új típusú férfi fogamzásgátló gél, amely az ondóvezetékben akadályozza meg a spermiumok áramlását. Az új módszer a vazektómia alternatívája lehet.

A nők számára régóta többféle fogamzásgátló módszer létezik, a férfiaknak azonban csak a nem biztonságos megszakított közösülés, az óvszer, valamint a vazektómia, azaz mindkét oldali ondóvezeték átvágása áll rendelkezésére.

Amerikai kutatók kifejlesztették a vazektómia egy lehetséges alternatíváját, egy óriásmolekulájú gélt, az úgynevezett Vasalgelt, amely már hatásos volt nyulak és rhesusmakákók esetében is. A gél egyfajta gátként működik, az ondóvezetékekbe fecskendezve megakadályozza, hogy a spermiumok a hímvesszőbe jussanak.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A Basic and Clinical Andrology folyóiratban ismertetett tanulmányukban az amerikai szakemberek bemutatták, hogyan működik a gél és mennyire biztonságos főemlősök esetében. A tudósok bíznak abban, hogy néhány éven belül elkezdődhetnek a gél klinikai próbái is.

A gélnek ugyanolyan hatása van, mint a vazektómiának, de a kutatók azt remélik, hogy hatását könnyebben vissza lehet fordítani, ha a férfi később mégis a gyermekvállalás mellett dönt. Elméletileg ugyanis egy másik injekcióval fel lehet oldani a gél "dugóhatását".

A kísérleti alanyok a gélt jól tűrték, és csak minimális komplikációkat okozott - írták a szakemberek.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 hím majmon tesztelték a gélt, 10 közülük már apa volt. A majmokat egy héttel az injekció beadása után engedték vissza a nőstények társaságába, akikkel később párosodtak. Egyetlen nőstény sem termékenyült meg a kutatás két éve alatt. Néhány hímnél tapasztaltak ugyan mellékhatásokat, de csak egyet kellett megműteni, mivel a beavatkozás során megsértették ondóvezetékét.

A módszer visszafordíthatóságát még nem tesztelték majmoknál, csak nyulaknál - írja az MTI.

Catherine VandeVoort, a kaliforniai országos főemlőskutató központ munkatársa, a tanulmány vezető szerzője hangoztatta: "A Vasalgel valódi alternatívát nyújt a vazektómiával szemben, mivel nyúlkísérletek megmutatták, hogy visszafordítható. Bár lehetséges a vazektómia visszafordítása is, ez a beavatkozás kétes kimenetelű, amely után a pácienseknek csak kis száma válik újra nemzőképessé."

Kommentek:

Top 0