• Külföld
Faktor

Ferenc pápa segítségét kérték a pedofilbotrány áldozatai

Ferenc pápa segítségét kérték az ausztrál pedofilbotrány áldozatai, akik George Pell bíboros, Sydney érsekének meghallgatására érkeztek Rómába.

A Ferenc pápának címzett levelet Paul Levely, a több mint ötven kiskorú megerőszakolásáért elítélt ausztrál katolikus pap Gerald Ridsdale egyik áldozata fogalmazta meg. Paul Levely a sajtónak azt mondta, hogy a levél célja nem a "számonkérés" volt.           

Azt akarjuk csak, hogy az egyház segítsen támogatni és megmenteni azt a számos áldozatot, aki eddig nem szólalt meg, de akinek segítségre van szüksége. Az egyházfő és az egyház segítségét kérjük, hogy ez ne forduljon többé elő, meg akarjuk védeni a gyermekeinket attól, amit mi szenvedtünk el

- mondta Paul Levely. A ma már felnőtt férfi és további tizenhárom egykori áldozat Ausztráliából azért utazott Rómába, hogy részt vegyen George Pell bíboros meghallgatásán.         

A bíboros videókonferencián válaszol a 2013-ban felállított pedofíliaellenes bizottság kérdéseire. Az áldozatok ugyanabban a római szállodában, de egy másik teremből hallgatják George Pell válaszait. Elmondásuk szerint "nem hihetők" George Pell kijelentései, miszerint nem tudott a paptársai visszaéléseiről. A bíboros ugyanakkor elismerte, hogy a katolikus egyház a hívőknek hatalmas csalódást okozott a szexuális visszaélések kezelésében.      

Forrás: Europress - Andreas Solaro/AFP

Forrás: Europress - Andreas Solaro/AFP

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkos lett.

A pedofilbotrányról korábban itt és itt is írtunk.

Top 0