• Külföld
Faktor

Ferenc pápa: nem szabad elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedését

A római zsinagógában tett első látogatásán Ferenc pápa azt mondta a holokauszt-túlélőknek, hogy soha nem szabad elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedéseit.

A múlt szolgáljon tanítással a jelenre és a jövőre. A soá tanítása az, hogy mindig a legnagyobb figyelemre van szükség, hogy a lehető leggyorsabban lehessen közbelépni az emberi méltóság és a béke védelmében

- mondta Ferenc pápa beszédében.

A II. vatikáni zsinat záródokumentumaként ismert Nostra Aetate (Korunkban) kezdetű nyilatkozatot idézve Ferenc pápa azt mondta, hogy az 1965-ös dokumentum nemet mondott az antiszemitizmus minden formájára, és elítélte az ebből eredő becsmérlést, diszkriminációt és üldözést.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A mai konfliktusokra és terrortámadásokra is utalva Ferenc pápa azt mondta, hogy az ember-ember elleni erőszak ellentmond minden vallásnak, amely méltó erre a névre.

  Fotó: MTI

  Fotó: MTI

  A pápa látogatását komoly biztonsági készültség kísérte, a római zsinagóga környékét órákra teljesen lezárták. Ferenc pápát Ruth Durughello, a római zsidó közösség elnöke és Renzo Gattegna, az olasz zsidó közösségek uniójának elnöke, valamint Riccardo Di Segni római főrabbi fogadta és vezette be a zsinagógába. A zsinagógában ott voltak az izraeli rabbinátus, a Zsidó Világkongresszus és számos európai ország zsidó közösségének képviselői, az olasz kormány tagjai, valamint a római muzulmán közösség imámja is.

  Ferenc pápa egyébként a harmadik pápa volt, aki ellátogatott a római zsinagógába. Az első II. János Pál volt, hat évvel pápává választása után, 1986. április 13-án. A német XVI. Benedek pedig 2010. január 17-én látogatott el a római zsinagógába, mert január 17. a zsidó-keresztény párbeszéd napja 1989 óta.

  Ma arról is írtunk, hogy a pápa több ezer migráns előtt is beszélt.

  Top 16