• Külföld
Faktor

Ferenc pápa a terrortámadások után: nem hagyhatjuk, hogy a sötétség irányítson

Az egyházfő nagyszombati megemlékezését is erősen befolyásolták az elmúlt hetek terrortámadásai. Ferenc pápa szerint az egyház feladata, hogy újraélessze a reményt az emberek szívében.

Fotó: Europress / Alberto Pizzoli - AFP

Fotó: Europress / Alberto Pizzoli - AFP

Az egyház húsvéti programjaira is erős hatással voltak a Brüsszelben és a Közel-Keleten elkövetett terrortámadások.

Ferenc pápa a nagyszombat este tartott vigílián több ezer hívő előtt emlékezett Jézus feltámadására. A pápa arra biztatta az embereket, hogy ne adják fel a reményt.

Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem magára irányítsa a lélek figyelmét, hogy megszállja a szívet

- mondta.

A pápa szerint mindig is lesznek problémák, de nem szabad hagyni, hogy azok határozzák meg az életet. Az egyház feladata a pápa szerint az, hogy "újraélessze a reményt azok szívében, akiknek nehezükre esik az élet fényét megtalálni". 

Máskülönben egy nemzetközi létesítmény lennénk, amelynek ugyan rengeteg követője és jó szabályai vannak, de alkalmatlan arra, hogy megteremtse azt a reményt, amelyre a világ szomjazik

- fogalmazott Ferenc pápa.

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorra ellenőrizték, mielőtt beléptek volna a térre.

A húsvéti vigília a hagyományokhoz híven nagyszombat este fél kilenckor kezdődött a Szent Péter-bazilika bejáratánál, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen a pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladtak. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében lévő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is. 

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik Olaszországból, Albániából, Kamerunból, Koreából, Indiából és Kínából érkeztek. 

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Ez a negyedik húsvéti vigília, amelyet Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta vezetett. A hagyományos húsvéti ünnepek vasárnap érnek véget a Vatikánban a Szent Péter téri húsvéti szentmisével, amelyen a pápa elmondja hagyományos húsvéti üzenetét és Urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását. 

Top 0