• Külföld

Megdöbbentek a tudósok: most először látták élve a hatalmas férget - videó

A hosszú, fekete óriás hajóférget a Fülöp-szigeteken találták.

Az akár másfél méteresre és hat centiméter átmérőjűre is megnövő óriás hajóférget (Kuphus polythamia) korábban is ismerték a tudósok, de mostanáig nem találtak belőle élő példányt. Ez azért történhetett, mert a hatalmas féreg rejtőzködő életet él: egy kemény mésztokba zárva, az iszapba fúródva él, itt is táplálkozik.

Egy amerikai, fülöp-szigeteki és francia tudósokból álló csapat nemrég öt példányt gyűjtött be egy kikötőben, hogy megvizsgálják őket - írja a BBC. Ahogy a videón is látszik, először levágták a csőszerű páncéljának a végét, óvatosan kicsúsztatták belőle az állatot, majd felboncolták.

Bár féregnek hívják, ez a faj valójában kéthéjú, azaz a kagylók rokona. Az óriás hajóféreg a leghosszabb ideig élő kéthéjú. A legtöbb rokona ennél sokkal kisebb, és leggyakrabban rothadó fával táplálkoznak.

Az óriás hajóféreg viszont nemcsak a mérete miatt különleges, hanem a táplálkozása miatt: kiderült, hogy egy baktériummal szimbiózisban él, ami gyakorlatilag helyette eszik. Ezért sokkal kisebb is az emésztőrendszere, mint a többi hajóféregnek.

Az állat maga készíti a kemény mészkőpáncélját. A páncél végén egy sapka is található, ami felszívódik, amikor az állat nő és még mélyebbre merül az iszapban. 

Kommentek:

Top 0