• Autó
Faktor

Fényezőmester a pult mögött - avagy, egy profilváltás és ami mögötte van 2. rész

Gengeliczky János az autófényezés elméleti és gyakorlati oldalát legjobban ismerő szakemberek egyike, sőt! A munkája alapján egy olyan mester, aki párját ritkítja kis hazánkban, mégis úgy döntött, hogy a szakmában eltöltött másfél évtized tapasztalatait egy festékbolt pultja mögött kívánja kamatoztatni. A folytatásban az üzletnyitás gyakorlati megvalósításának részleteit vesszük górcső alá.

Interjúnk első részét azzal zártuk, hogy a üzletnyitás ötlete egy sportsérülést követően merült fel, miután Jani több orvostól is azt a tanácsot kapta, hogy amennyiben fél év múlva sincs javulás, a szakmaváltás lehet az egyetlen megoldás.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

A bizniszt tehát abból a megfontolásból látta perspektivikusnak beszélgetőpartnerem, hogy a szakmájához közel álló tevékenységben hosszútávon is biztató esélyeket látott. No, meg az is sokat nyomott a latban, hogy a fényezésből és az azt körülvevő munkakörökből már szinte mindenben volt része, kivéve a bolttulajdonlást.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Jani szerint a fényező szakmában eltöltött első 5-8 év a tanulási időszak, amely után már van annyi tapasztalat és tudás a szakember kezében, hogy gyorsan tud reagálni az esetleges hibákra, vagy egyszerűen csak ritkán hibázik. Ennyi idő elteltével már kicsit lazábban megy a munka a mindennapokban, de sajnos ezt a időszakot a fásultság követi.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  „Az első lépés megtételében bátorításként hatott rám, hogy mindazoktól, akik véleménye sokat jelent számomra támogatást kaptam. Szerencsére a környezetemben mindenki úgy vélekedett, hogy a szakképzett eladónak kulcsfontosságú szerepe van egy üzlet működésében, így nagy valószínűséggel értékelni fogják a leendő ügyfelek, ha látják, hogy a fényezés minden munkafázisában van tapasztalatom és ezeket meg is osztom velük. Olyan ez kicsit, mint a gyógyszerész szakma, ahol – ideális esetben - a pult mögött álló patikus egy kicsit az orvosunk is, ami szerintem hozzáállás kérdése. És mivel a pult mindkét oldalán álltam már, úgy véltem, hogy megvan bennem a kellő affinitás ahhoz, hogy könnyen szót értsek bárkivel. Röviden tehát, a saját igényeimet és tapasztalataimat figyelembe véve indultam el ezen az úton, mert tudtam, hogy nem attól lesz kifogástalan egy munka, ha mindenből a legdrágábbat veszem.”

  Ide kattintva a website is megtekinthető!

  A bolt lokációjának kiválasztása milyen szempontok alapján történt?

  "A Car Color Kft. vezetőjével - aki jóbarátom is egyben -  választottuk ki a dél-budai térséget, mondván, hogy ipari tevékenységben az egyik leginkább frekventált része ez a fővárosnak, és az itt működő műhelyek és kisiparosok száma, valamint a bérleti díjak is előnyösek. Az aktuális helyszínt megtalálni azonban nem volt ilyen könnyű, közel fél évbe telt, mire megtaláltam ezt az üzlethelyiséget. A bérleti szerződést már 2015 decemberében meg kellett csinálnunk, annak ellenére, hogy még messziről sem látszott a nyitás pontos dátuma, viszont a főbérlő alaposságának köszönhetően kaptam még egy megerősítést, hogy a helyválasztás nagyon is rendben van."

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Jani elmondása szerint az üzlethelyiség tulajdonosa annyira biztos akart lenni abban, hogy akivel szerződést köt, az nem kényszerül idő előtt lehúzni a rolót, hogy ő maga is piackutatást végzett, arra vonatkozóan, hogy mennyi esélye van egy festékboltnak abban a régióban a hosszú távú fennmaradásra. A szkeptikus tulajdonosi utánajárás azonban biztató eredménnyel és szerződéskötéssel zárult.

  Azt, hogy hogyan indul be egy fényezőműhely, illetve mit gondol Jani az üzletről, elolvashatja az Autószektor oldalán!

  Kommentek:

  Top 16