• Külföld

Fenyegetőnek érzi Kína az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek katonai együttműködését

Kína tiltakozik az amerikai védelmi miniszter Manilában tett bejelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államok rendszeressé teszi közös járőrözéseit a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tengeren, és növeli katonai szerepét a térségben.

A kínai külügyminisztérium úgy látja, hogy Kína területi szuverenitását és biztonságát veszélyeztetik a lépések, miközben az Egyesült Államok és szövetségesei Kínát agresszív fellépéssel, mesterségesen feltöltött zátonyok, szigetek felfegyverzésével vádolják.

Először márciusban, majd áprilisban járőröztek közösen az amerikaiak és a fülöp-szigetekiek.

Illusztráció. Fotó: Europress - Pool / Getty

Illusztráció. Fotó: Europress - Pool / Getty

A Fülöp-szigetek örül a megnövelt amerikai katonai jelenlétnek, mert azt remélik tőle, hogy elrettentő hatással lesz Kínára, amellyel területi vitáik vannak. Arra is számítanak, hogy amerikai segítséggel sikerülhet megnövelniük az ország katonai erejét.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter – aki a két ország közös hadgyakorlatának végére érkezett a Fülöp-szigetekre – azt mondta, hogy a 300 katona, köztük a légierő különleges alakulatai a harci gépekkel és helikopterekkel egyelőre a hónap végéig maradnak a Fülöp-szigeteken, de a jövőben folyamatosan váltják majd őket.

Az Egyesült Államok korábban bezárta az állandó támaszpontjait az országban, de a legújabb megállapodások keretében az amerikai katonák öt bázist vehetnek újra birtokba. Közben 40 millió dollárral támogatják a fülöp-szigeteki hadsereg fejlesztését. Carter szerint a segélyből fejlettebb információs hálózatot építenek ki a titkos kommunikáció érdekében, a járőrhajók érzékelőket kapnak, és egy pilóta nélküli felderítő léghajóval is bővül a Fülöp-szigeteki légierő.

Kína a fejleményeket fenyegetőnek tartja. Azt szeretné, hogy a katonai együttműködés ne irányuljon harmadik ország ellen, és ne támogasson olyan országokat, amelyek megkérdőjelezik Kína szuverenitását egyes tengeri területek felett. Ezzel ugyanis szerintük fokoznák a regionális konfliktusokat és aláásnák a békét és stabilitást a térségben – írja az MTI.

Top 0