• Külföld

Fenyegető közelségbe repült az orosz vadászgép az amerikai felderítőhöz

Washingtonban provokációnak gondolják azt, amit az orosz vadászrepülő tett. A Fekete-tenger felett hat méterre közelítette meg az amerikai felderítőt, majd megzavarta a gép vezérlőrendszerét.

Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az eset hétfőn történt, egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalon repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, amikor egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul "nem biztonságosan és nem szakszerűen" tette ezt.

A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit - mondta a szóvivő. Daniel Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője The Washington Free Beacon című lapnak nyilatkozott, azt mondta, hogy a Pentagon szerint az orosz gép kevesebb mint húsz lábra (körülbelül hat méterre) közelítette meg az amerikai gépet, egy ideig mellette repült, majd hirtelen mozdulattal bedőlt, és elrepült, ekkor azonban sugárnyalábjával megzavarta az amerikai gép vezérlőrendszerét. Az amerikai felderítő gép 55 kilométerre volt a partoktól, jócskán a nemzetközi légtérben, és igen nagy távolságra az orosz felségterületektől. Az elmúlt hónapokban több hasonló légi incidens történt orosz és amerikai katonai repülőgépek között a Fekete-tenger térségében.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16