• Külföld
Faktor

Az eddigi legdurvább drog került Európába, a közelébe kerülni is veszélyes

A szer a heroinnál is erősebb, és Kínában például 2015-ig be se tiltották.

Amerikában már egy ideje pusztítanak a szintetikus opioidok, vagyis a fentanil és származékai, és csak idő kérdése volt, hogy mikor jutnak el Európába. Először legális gyógyszerekből nyerték ki a heroinszerű élményt, ma már por formájában terjed a szer. Van olyan formája, amitől a drogkereső kutyák és rendőrök is rosszul lettek.

Az amerikai drogügyi központ, a Center for Disease Controll and Prevention statisztikái szerint az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren haltak meg opioid-túladagolásban - több mint kétszer annyian, mint 10, és négyszer annyian, mint 20 éve.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A közegézségügyben dolgozók hiába jelezték a veszélyt, tavaly ismét szintet ugrott a járvány: 2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt, majd egy év alatt 64 ezerre ugrott a túladagolásos halálesetek száma - írja a 444.hu.

A fentanil százszor erősebb anyag, mint a morfin, és ötvenszer erősebb a heroinnál, előállítása pedig egyszerűbb és olcsóbb a kartellek számára, mint bármilyen más opiátszármazéknak.

Már itt vanAmikor a szer áprilisban Európába került, a brit közegészségügyi intézet, a Public Health England azonnal kiadott egy figyelmeztetést a droghasználók és hozzátartozóik részére arról, hogy a piacon megjelent a heroin és fentanil összevegyítéséből készült anyag, ami halálos kockázatot jelent.

Néhány hónappal később, augusztus elején az NCA már arról számolt be, hogy december óta 60-an haltak meg a szintetikus opioidok okozta túladagolás miatt Angliában.

Amerikában jelenleg 2,5 millió opioid-függő él, ők kis túlzással valamennyien közvetett életveszélyben vannak. A statisztikákból az látszik, hogy az opioid okozta halálozások száma évről évre gyorsan növekszik.

A fentanil az oka annak, hogy Amerikában soha nem haltak még meg olyan sokan kábítószer-túladagolásban mint 2016-ban, az 50 év alattiak közt már a túladagolás a vezető halálok, halálosabb a járvány, mint a HIV valaha is volt, és most már több amerikai hal meg drog, mint fegyverhasználat vagy autóbaleset következtében.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Ezt kell tudni a drogról:

  • A "tiszta" fentanil ritka a piacon - az anyagot por vagy tabletták formájában többnyire heroinnal, ritkábban metamfetaminnal vegyítik.
  • A fentanil laborok zöme Kínában működik, innen jön az anyag egyik utcaneve is (China white vagy China girl).
  • Kínában egészen 2015-ig egyáltalán nem szabályozták a fentanilt, akkor több mint 100 vegyülettel együtt betiltották, de ezzel csak annyit értek el, hogy a kínai vegyészek újabb molekula-formákkal kezdtek kísérletezni. Az ilyen ügyködésnek lett eredménye más variációk mellett a carfentanil is, ami akár több ezerszeres hatóerővel is bírhat, mint a heroin.

Most már tiltott szerKét év kellett, hogy 2017 márciusában a carfentanil - az arfentanil, furanil fentanil, valeril fentanil és arilfentanil variánsokkal együtt - is tiltólistára kerüljön, de a darkweben így is könnyen beszerezhető. A carfentanilt az amerikai hadsereg egyenesen vegyi fegyverként tartja számon.

Olyan súlyos szer, hogy a kínai állatgondozók elefántok nyugtatására használják, a mexikói dílerek viszont a heroint ütik vele, sőt elkezdték kiépíteni saját laboratóriumi környezetüket is Közép-Amerikában, ahol hamis gyógyszereket és heroin-fentanil mixet egyaránt kevernek. Drogkereső kutyákra is életveszélyes; Ohióban és Marylandben rendőrök is rosszul lettek, amikor heroin után kutatva fentanilba botlottak.

Kommentek:

Top 0