• Belföld

Fémkeresőkkel kutatták a mohácsi csata helyszínét, rengeteg leletet találtak

Régészek irányításával fémkeresőkkel keresték az 1526-os mohácsi csata központi helyszínét a Baranya megyei Majsnál, ahol szombaton és vasárnap körülbelül ezer, a csatához köthető lelet került elő.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint egy magáncég, Detect Max Hungary közös szakmai hétvégéjén harminc régész és régészhallgató dolgozott. Ők irányították azt az ötven résztvevőt, akik hobbiból foglalkoznak a fémdetektoros kereséssel. 50 hektárnyi területet kutattak át Majs határában.

Majs község Baranya megye déli részén helyezkedik el, két eltérő arculatú táj találkozásánál fekszik. Kelet felől a szinte asztal simaságú Mohácsi-teraszos-sík, nyugat felől a hullámos felszínű, dombsági Nyárád-Harkányi-löszvidék övezi.

A mohácsi csata kutatásának egyik nagy problémája, hogy a történeti források szemtanúk beszámolóin alapulnak, így mindenképpen hiányosak.

A történészek által rajzolt térképek között nincs két egyforma

– mondta el Gáti Csilla, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze, a szakmai hétvége egyik főszervezője. Most a feltételezett helyszínen a csatát a hadirégészet módszereivel próbálták meg tisztázni.     

A mohácsi csata Than Mór festményén. Forrás: wikipedia

A mohácsi csata Than Mór festményén. Forrás: wikipedia

A Majs észak-keleti határából előkerült körülbelül ezer lelet többségében a mohácsi csatához kapcsolódik - mondta el Gáti Csilla. Puska- és ágyúgolyók, páncél- és fegyvertöredékek, fokos, sarkantyú, nyílhegyek, tűzgyújtó eszköz, korabeli török és magyar pénzérmék, valamint feltehetően egy bronzból készült ágyú néhány centiméteres darabja is előkerült a földből. A kutatók ezen kívül számtalan római kori leletre, többek között pénzérmékre, kisebb fém dísztárgyakra is bukkantak. A leleteket még alaposan meg kell vizsgálni, mondta a régész.

Az 1526. augusztus 29-én megvívott mohácsi csatában a Magyar Királyság 25 ezer fős serege állt szemben az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével. A magyarok vereségével az ország három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett.

A régész elmondta, hogy a fémkeresős kutatás célja, hogy a mohácsi csata 2026-os ötszáz éves jubileumára összetett leletanyag álljon elő és hogy az ütközet központi helyszínét és az egyes hadtestek mozgását is pontosabban meghatározhassák.

Szabó Máté, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint hatalmas lehetőséget jelent a fémkeresős kutatás a régészet szempontjából, amelynek eredményeit eddig csak kisebb-nagyobb sikerrel tudták alkalmazni.

Sokkal többet hallani az illegális fémkeresőzés károkozásairól - mondta Szabó Máté.

A fémdetektoros keresés a jelenlegi jogi szabályozás szerint szakmai engedélyhez kötött.     

Szabó Máté szerint a szakmai hétvége célja, hogy a régészeket és a „szabadidejükben, de múzeumokkal együttműködve régészeti célból fémkeresőző, az ország különböző részeiből érkező embereket összefogja, a fémkeresőzők számára legális lehetőséget teremtsen" – írja az MTI.

Top 0