• Krimi
Faktor

Feltörte az egyetemi Neptun rendszert egy diák

Egyetemisták elektronikus számláiról lopott éveken keresztül egy volt hallgató a Miskolci Egyetemen. Miután megszerezte a Neptun-kódjukat, feltörte a jelszavukat.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta, a 34 éves férfi még hallgatóként jutott hozzá több mint 50 hallgató Neptun-kódjához és személyes adataihoz. A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, és az itt vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak, egyéb költségek fizetése és ide érkeznek az ösztöndíjak is.

Illusztráció - Fotó: Europress / Thomas Samson - AFP

Illusztráció - Fotó: Europress / Thomas Samson - AFP

A férfi évekkel korábban végzett a gazdaságtudományi karon. A megszerzett kódok alapján megfejtette az azokhoz tartozó jelszavakat, így be tudott lépni az egyes hallgatók saját felhasználói felületére.

Azért, hogy ezt ne vegyék észre, a jelszót rövid időre megváltoztatta, majd az egyéni számlákon lévő, maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, végül a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből. A maradványösszegek a végzős hallgatók számláin voltak, általában pár száz vagy ezer forintos tételek - írja az MTI.

A férfi egyszerre csak kis összegeket utalt át, ezért sokáig nem is vette ezt észre senki. 2012 és 2014 között összesen mintegy 60 ezer forintot szerzett meg. Végül az egyik hallgató megnézte korábbi Neptun egyenlegét és észrevette az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem feltárta az összes esetet.

Az ügyben a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Top 0