• Belföld
Faktor

Elvitték a Donáth-szobrot, nem is kerül vissza az utcára

Kutas László, a szobor alkotója azt mondta az MTI-nek: a megrendelő, a Magyar Politikai Elítéltek Közössége féltette a szobrot, emiatt vihették el. A szobrász úgy tudja, a Facebookon csoport szerveződött a koncepciós perben kivégzett antiszemita politikus szobrának ledöntésére. Tudomása szerint Donáth György szobra a Hadtörténeti Múzeumba kerül majd, ott állítják ki.

Az MTI kereste a Magyar Politikai Elítéltek Közösségét is, de nem sikerült információt szereznie. 

A Népszabadság Online írta meg: kora délután vitték el a szobrot, feliratát pedig leragasztották egy márványlappal.

Szerdán Valkony Károlyné, a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének főtitkára az MTI-nek azt mondta: a szervezők a méltatlan körülményekre hivatkozva mondta le az avatóünnepséget.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Szabadságharcosok Közalapítvány és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége avatta volna fel szerda délután az egykori országgyűlési képviselő, Donáth György szobrát egykori lakóhelye, az Üllői út 55. szám előtt.

    Az ünnepségen több tucatnyi tiltakozó jelent meg, folyamatos fütyüléssel és kiabálásokkal fejezték ki, hogy ellenzik a szoborállítást. Azért tiltakoztak, mert Donáth György támogatta a zsidótörvényeket, szervezte a fajvédő mozgalmat.

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt kormányfő, akik beszédet mondtak volna az avatáson, végül távoztak.

    Donáth György 1904-ben született, magyar jogász, politikus, 1938-tól az Imrédy Béla által indított Magyar Élet Mozgalom egyik vezetője, 1939-1944 között kormánypárti, országgyűlési képviselő, 1943-1944 között a Magyar Élet Pártjának alelnöke volt. 1945 után részt vett a Magyar Közösség tevékenységében, a vezetők között volt. Donáth György a zsidótörvények lelkes támogatói közé tartozott, de gyűlölte a svábokat és más kisebbségeket is. Egyesületközi Együttműködés néven ernyőszervezetet alapított a fajvédő civil szervezeteknek. A második világháború után nem emiatt tartóztatták le, hanem azzal a hamis váddal, hogy a köztársaság megdöntésére szervezkedett. Koncepciós perben halálra ítélték és 1947. október 23-án kivégezték, olyan bűnökért, amelyeket nem követett el.

    Top 16