• Külföld
Maksa Mónika

Felszámolják a migránsok sátortáborát

Jövő szerdán elkezdik felszámolni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult sátortábor déli részét. A migránsoknak jövő keddig kell elhagyniuk az eddig megtűrt tábort.

A Pas-de-Calais megyei prefektúra pénteken jelentette meg kitelepítési rendeletét, amely szerint jövő szerdától fokozatosan felszámolják a tábort. Annak ellenére teszik ezt, hogy nyolc humanitárius szervezet is kérte a terv elhalasztását a francia kormánytól.

A humanitárius szervezetek szerint a tábor felének megszüntetésével csak nőni fog a feszültség, a migránsok pedig csak még kiszolgáltatottabbak lesznek. Így is elfogadhatatlan körülmények között várják, hogy valahogyan – törvénytelenül – átjuthassanak Nagy-Britanniába.

A sátortábor Calais-ban. Forrás: Europress - AFP/Philippe Huguen

A sátortábor Calais-ban. Forrás: Europress - AFP/Philippe Huguen

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bernard Cazeneuve belügyminiszter levélben reagált. Azt írta, hogy mindenképpen ki kell telepíteni a migránsokat, de "fokozatosan, az embereket tiszteletben tartva".

  Francois Hollande államfő péntek este azt mondta, hogy az a cél, hogy a lehető legkevesebben maradjanak a táborban. Úgy fogalmazott: "Továbbra is azon dolgozunk, hogy az embereket méltó körülmények között helyezzük el."

  Fabienne Buccio prefektus múlt pénteken jelentette be, hogy újabb ezer embert telepítenek ki a Dzsungelnek nevezett tábor azon részéről, amelyet végleg fel akarnak számolni.

  A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csalagút francia oldalán lévő kikötőváros régi szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan alakult sátortábor, amelyet azonban a hatóságok megtűrtek. A tábor mellett január elején 125 lakókonténert állítottak fel, ahol 1500 embert tudnak elszállásolni. Mostanáig azonban csak a konténerek fele telt meg. Ide akarják terelni a migránsokat a sátortáborból, vagy a Franciaország távolabbi részein lévő befogadóközpontokban ajánlanak nekik szállást.

  A francia belügyminisztérium szerint a dzsungelben még több mint 3 ezer migráns él. Közülük 800-1000 ember lakik a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint azonban még 2 ezren élnek ott.

  Októberben legalább 6 ezer migráns torlódott össze a táborban, azóta 2600 ember országszerte 78 befogadóközpontban helyeztek el. Ők lemondtak arról, hogy Nagy-Britanniába menjenek, és Franciaországban nyújtottak be menedékkérelmet.

  A tábor tavaly tavasszal jött létre, amikor Natacha Bouchard, Calais jobboldali polgármestere felszámoltatta a városon belüli táborokat. Ekkor önkéntesek segítségével egy újonnan nyílt befogadóközpont körüli szeméttelepre terelték a migránsokat, és azt ígérték nekik, hogy ott megtűrik a sátrakat – írja az MTI.

  Top 16