• Külföld
Faktor

Felszámolják a calais-i "dzsungelt"

Újabb ezer embert telepítenek ki az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortáborból, ahol több ezer migráns várakozik a Nagy-Britanniába való illegális átjutásra - jelentette be pénteken Fabienne Buccio prefektus.

Senki nem élhet tovább a tábor déli részén, amely a dzsungel mintegy felét teszi ki, és ahol becsléseink szerint 800-1000 ember lehet. Egy hetet adunk nekik, hogy átköltözzenek a számukra biztosított szállásokra a sátrakból

- mondta sajtótájékoztatóján a francia kormány képviselője.

A migránsokat segítő civil szervezetek szerint még legalább kétezren élnek a dzsungelnek nevezett táborban, amelyet a hatóságok végleg fel akarnak számolni. A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csalagút francia oldalán lévő kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 lakókonténert, ahol 1500 embert elszállásoltak, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A belügyminisztérium szerint a dzsungelben jelenleg 3800-an élnek.

Fotó: Europress-Philippe Huguen/AFP

Fotó: Europress-Philippe Huguen/AFP

Bár a francia kormány javítani akar azoknak a migránsoknak a helyzetén, akik a Nagy-Britanniába való átjutás miatt érkeztek Calais-ba, ugyanakkor nem szeretné, ha ezek az emberek véglegesen a régióban maradnának. A konténerek ezért elsősorban menedékként funkcionálnak, ahová a migránsok csak azonosítás után léphetnek be.

Egyébként januárban már egy 100 méteres sávon teljesen felszámolták a sátrakat, és "ütközőzónát" alakítottak ki az autópálya és a tábor között. Ezzel teljesen leválasztották a migránsokat a városszéli házaktól, ahol a lakók folyamatosan panaszkodtak.     

Top 0