• Külföld

Felszállás előtt csempészhették a bombát az orosz gépre

A sarm-es-sejki repülőtéren kerülhetett pokolgép a lezuhant orosz repülőgép csomagterébe. Erre jutottak a brit elemzők titkosszolgálati információk alapján. Egyre erősödik tehát annak a valószínűsége, hogy terroristák miatt zuhant le a gép. A britek mentik a 20 ezer turistájukat az üdülőövezetből, ha pedig biztossá válik, hogy tényleg bomba robbant a gépen, az az amerikai és az orosz külpolitikára is komoly hatással lehet.

Valaki a reptéren ítélte halálra az utasokatAhogy korábban megerősítette a brit külügyminiszter, már a brit kormány szerint is terrortámadás miatt zuhant le az orosz utasszállító repülőgép múlt szombaton. A Faktor azon a hétvégén arról írt, hogy ha terrortámadás történt, akkor annak egyértelmű jelei lesznek. Most a BBC részletesen írt arról, mi alapján gondolják ezt a britek. Az Egyesített Terrorizmus Elemző Központja szerdán kapott titkosszolgálati anyagokat, és ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy bomba robbanhatott a repülőgépen.

A repülőgép roncsai. Fotó: Europress / Khaled Deesouki - AFP

A repülőgép roncsai. Fotó: Europress / Khaled Deesouki - AFP

A merénylet után az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet, bár részleteket nem árultak el a terrortámadásról. Szakértők rögtön kijelentették, hogy a térségben nincsenek olyan fegyverek, amelyekkel a földről le lehetne lőni a gépet. A brit titkosszolgálat a Sínai-félszigeten fegyveres csoportokat hallgatott le, és eszerint a megszerzett információk alapján valaki nem sokkal az indulás előtt bombát helyezett el a csomagtérben. Vagyis egy beépített ember lehetett a repülőtéren, akinek hozzáférése van az turisták csomagjaihoz a repülőgépen, mielőtt felszállnak. Ugyan nem vetették még el a műszaki hiba lehetőségét sem, de erre egyre kevesebb esélyt látnak.

Üres gépek mennek a turistákértA légi katasztrófa után több társaság azonnal úgy döntött, hogy elkerüli a lezuhant gép útvonalát. Mostanra pedig még többen lettek óvatosabbak a beutazással kapcsolatban. A brit kormány teljesen leállította a légi forgalmat az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpontba. A francia és a belga kormány azt kéri az emberektől, hogy csak akkor utazzanak, ha nagyon fontos, és a hollandok sem tanácsolják az utazást a sarm-es-sejki repülőtéren keresztül, ők is felfüggesztették a járataikat. A Lufthansa leányvállalatai sem mennek arra, "elővigyázatossági okokból", és mindenkinek visszafizetik a jegyek árát.

Az oroszok viszont továbbra is repülnek az üdülőparadicsomba, Vlagyimir Putyin szóvivője azt mondta, csak a hivatalos vizsgálat végeredménye számít majd, Az egyiptomi elnök szerint elhamarkodott és indokolatlan a britek döntése, de megérti. Abdel Fattah el-Sziszi azt mondta, pont brit kérésre erősítették még a repülőtér biztonsági szolgálatát 10 hónapja. Most viszont úgy tűnik, ott került a bomba a repülőgépre, a felszállás előtt.

224 ember halt meg a katasztrófában. A szentpétervári Pulkovo Nemzetközi Repülőtérr érkezett volna meg a repülőgép, itt gyászolták a halottakat. Fotó: Europress / Olga Maltsova - AFP

224 ember halt meg a katasztrófában. A szentpétervári Pulkovo Nemzetközi Repülőtérr érkezett volna meg a repülőgép, itt gyászolták a halottakat. Fotó: Europress / Olga Maltsova - AFP

A CNN szerint 20 ezer brit turista nyaral jelenleg Sarm-es-Sejkben, őket a kormány által küldött gépekkel viszik haza, a tervek szerint 10 napig fog tartani, amíg mindenkit hazaszállítanak. Csak kézipoggyászt vihetnek magukkal, a bőröndjeiket külön géppel viszik majd. A brit kormány szóvivője arra kérdésre, hogy elkerülik-e a Sínai-félszigetnek azt a pontját, ahol lezuhant  gép, arra utalt, hogy repülőtéri biztonsági probléma volt, tehát azzal, hogy valaki lelőtte az orosz utasszállítót, nem számolnak. Az egyik turista, Katrina Marston, aki a férjével nyaral Sarm-es-Sejkben, azt mondta a CNN-nek, hogy egyelőre nem érződik hangulatváltozás a környéken a katasztrófa miatt, egyedül azt kérdezgetik tőlük, hogy hogyan jutnak haza, Szerinte a mostani események nem fogják eltántorítani attól, hogy újra ott nyaraljon, mert eddig mindhárom vakációjuk nagyon jól sikerül. Azt mondta, attól függ, hogy a britek úgy általában elkerülik-e ezentúl az üdülőhelyet.

Kényes helyzetet jelent, ha terroristák voltakA hírportál arról is ír, kérdés, hogyan változtat az amerikai elnök, Barack Obama külpolitikáján a mostani katasztrófa. Most viszont, ahogy írtunk is róla, már ő sem zárta ki, hogy pokolgép robbant a gépen. Obama eddig igyekezett elkerülni, hogy egy komolyabb fegyveres konfliktusba sodorja az Egyesült Államokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elhúzódó iraki és afganisztáni háborúk után, viszont már egyre több kritikát kap, főleg republikánus politikai ellenfeleitől, hogy túl puhán próbálja kezelni a terrorveszélyt, amelyet az Iszlám Állam jelent. Az pedig, hogy Irakban újra harcolnak az amerikaiak és Szíriába is amerikai katonákat küld Obama, azt jelezheti, hogy irányt vált az elnök.

Virágok, mécsesek a budapesti orosz nagykövetségnél a légi katasztrófa hétvégéjén.

Virágok, mécsesek a budapesti orosz nagykövetségnél a légi katasztrófa hétvégéjén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök számára pedig politikai nyomás lenne, ha kiderülne, hogy tényleg terroristák miatt zuhant le a gép, rajta főleg orosz turistákkal, nyaraló családokkal. Hiszen csak néhány hete kezdték el a bombázást Szíriában - ők azt mondják, az Iszlám Államot lövik, bár a szíriai ellenzék szerint őket - és a mostani merényletnek az lehet az üzenete, hogy a hadműveleteknek egyszerű orosz emberek fizették meg az árát. Ugyanakkor egyben meg is erősítheti Putyin Iszlám Állam-ellenes politikáját is. Mindenesetre a CNN szerint Putyinnak mindenképpen kellemetlenséget okozhat, ha tényleg bebizonyosodik, hogy terroristák okozták a katasztrófát, és nem véletlen, hogy a hivatalos kommunikációjukban nem támogatják a nyugati országok terrortámadásos elméletét.

Top 0