• Külföld
Faktor

Kettészakad a világ: alig néhány gazdag annyi pénzt birtokol, mint milliárdnyi szegény

A gazadagok száma ráadásul gyorsan emelkedett is az utóbbi időben.

A Föld lakosságának leggazdagabb egy százaléka annyi vagyonnal rendelkezik, mint a legszegényebb 50 százalék összesen - derült ki a Credit Suisse tanulmányából. A szegény 50 százalék 3,8 milliárd embert tesz ki.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A leggazdagabb egy százalék vagyona nőtt az elmúlt években, 2008-ban 42,5, 2017-ben viszont már 50,1 százalék volt az övék. Az évente megjelenő jelentés kitér arra is, hogy a leggazdagabb 1 százalék részesedése a válság óta folyamatosan nőtt, 2013-ban visszatért a 2000-es szintre, azóta pedig új csúcsot ért el. Az elmúlt évben 2,3 millió új dollármilliomos született, a számuk ma 36 millió.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 3,5 milliárd legszegényebb ember az összvagyon mindössze 2,7 százalékát birtokolja. A jelentés szerint többségük fejlődő országokban él, Afrikában és Indiában például a felnőtt lakosság 90 százalékának nincs tízezer dollárnyi vagyona sem.

    Ugyan a milliomosok száma is gyorsan növekedett, a nagyon gazdag dollármilliomosok száma még gyorsabban: a minimum 50 millió dolláros vagyonnal rendelkezők száma ötszörösére nőtt 2000 óta. A legtöbben még mindig az Egyesült Államokban élnek, de látványos a kínai felzárkózás is.

    A jelentés szerint ezeknek a folyamatoknak nagy vesztesei azok a fiatalok, akik már nem számíthatnak arra, hogy olyan gazdagok legyenek, mint szüleik voltak. A nyugati társadalmakban élő fiatalokat egyszerre sújtja a munkanélküliség, a szigorúbb jelzálog-szabályok, a növekvő egyenlőtlenség és hosszabb távon a csökkenő nyugdíjak - írja a The Guardian.

    Kommentek:

    Top 16