• Külföld
Faktor

Félnek: kikerülik a lezuhant gép útvonalát a légitársaságok

A Lufthansa és az Air France-KLM légitársaság bejelentette szombat délután, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött azt a légi folyosót, amelyen haladva egy orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó utasszállító gépe lezuhant szombat reggel. Attól félnek, hogy terroristák megpróbálhatják lelőni a gépeiket.

Biztonsági megfontolásból döntöttek a kerülő útvonalról - mondta a két legnagyobb európai légitársaság szóvivője. A Lufthansa közleménye szerint a döntés mindaddig érvényben marad, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. A német társaságnak naponta mintegy tíz járata használta eddig ezt az útvonalat.

Az EasyJet alternatív útvonalat ajánl fel, illetve kárpótlásban részesíti az egyiptomi utakat lemondó ügyfeleit.

fotó: MTI

fotó: MTI

"A utazástól elálló utasok számára másik járatot, illetve repülőjegy vásárlására szóló utalványt ajánlunk fel. Utasaink és a gépek személyzetének biztonsága a legfontosabb prioritás" - mondta a brit légitársaság szóvivője az MTI szerint.

A német Condor is szoros figyelemmel követi a helyzetet. Csak Hurghadába indít járatokat, és a gépei által használt légi folyosó nyugatabbra található annál az övezetnél, ahol az orosz utasszállító lezuhant.

Visszakövetelik a pénzüketVissza akarják kapni a pénzüket azoknak az utazási irodáknak az ügyfelei, amelyek a Kogalymavia orosz légitársasággal szállítják a turistáikat. Ennek a cégnek a gépe zuhant le ugyanis a Sínai-félszigeten.

Többen lemondták a foglalásokat, mások pedig a szállító cég cseréjét követelik. Ezek nem egyedi esetek, bár nem lehet tömeges jelenségről beszélni - mondta az orosz utazási irodák szövetségének igazgatója, aki szerint Egyiptom mint úti cél nem veszített a népszerűségéből az orosz ügyfelek között a baleset miatt.

Mentők és katonák a baleset helyszínén (Fotó: Europress/KHALED DESOUKI - AFP)

Mentők és katonák a baleset helyszínén (Fotó: Europress/KHALED DESOUKI - AFP)

Az Iszlám Állam vállaltaMegírtuk, hogy a szombaton lezuhant Airbuson 217 utas - köztük 17 gyermek - és hét főnyi személyzet utazott, és senki nem élte túl a tragédiát. Az utasok többsége orosz volt, de három ukrán és egy fehérorosz állampolgár is volt a fedélzeten. A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben tette közzé, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. Az orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés. Szakértők szerint is olyan magasan repült a repülőgép, hogy szinte lehetetlen lett volna kilőni.

Top 0