• Külföld
Faktor

Félmilliárd dollárt áldoz Amerika a zika elleni küzdelemre

Barack Obama 1,9 milliárd dollárt szeretett volna áldozni a zika vírus elleni küzdelemre, de a republikánus többségű kongresszus ezt nem szavazta meg.

Így az ebola elleni sikeres küzdelemből megmaradt 589 millió dollárt tudják átcsoportosítani az egyre fenyegetőbbnek tűnő zika vírus ellen. Elsősorban a kutatásra és az oltóanyag kifejlesztésére szánják az összeget.

A Fehér Ház költségvetési ügyekért felelős vezetője, Shaun Donovan és Sylvia M. Burwell egészségügyi miniszter szerdán jelentette be egy sajtótájékoztatón a döntést. A támogatással az országos egészségügyi intézet tovább folytathatja kutatásait, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) pedig a külföldön sokszorozza meg az erőfeszítéseit.

Az egyetlen fegyver a zika ellen egyelőre a vírust terjesztő szúnyogok irtása. A képen a hondurasi szúnyogirtás eszközei látszanak. Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP

Az egyetlen fegyver a zika ellen egyelőre a vírust terjesztő szúnyogok irtása. A képen a hondurasi szúnyogirtás eszközei látszanak. Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Donovan és Burwell szerint azonban további pénzekre van szükség, mert a kutatáshoz hatalmas anyagi erőforrásokat kell mozgósítani. Shaun Donovan azt mondta a sajtótájékoztatón:

    nem várhatunk őszig!

    A várakozásnak komoly kockázata és következményei lesznek. Szerinte az ebola után a zikavírus is globális egészségügyi kihívást fog jelenteni. Sylvia M. Burwell miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 672 esetben, köztük 64 várandós asszonynál diagnosztizálták már a zikafertőzöttséget – írja az MTI.

    A republikánus többségű kongresszus még 2014-ben ötmilliárd dollárt szavazott meg az ebola elleni küzdelemre. A republikánus képviselők most amellett érvelnek, hogy egyelőre elég átcsoportosítani a megmaradt pénzeket.

    Top 16