• Külföld
Maksa Mónika

Gazdasági csodát vár az iráni elnök

Az iráni elnök, Haszan Róháni szerint az ország történelmének "dicső fejezete" a hat nagyhatalommal kötött nukleáris egyezmény életbe lépése. Azt mondta, hogy az atomegyezményt arra kell használni, hogy fejlesszék az országot, növeljék a jólétet és a térségben stabilitást biztosítsanak.

Az államfő megköszönte Ali Hamenei legfelsőbb vezetőnek, hogy követte a tárgyalások sorsát. Azt mondta, hogy: "Irán a legjobb diplomatáit küldte, hogy képviseljék az országot a nagyhatalmakkal szemben, majd a végső győzelemig és sikerig támogatta őket."

Haszan Róháni azt mondta, hogy a megegyezés fordulópontot jelent az olajkitermelésen alapuló iráni gazdaságnak, és megnyitja az utat a gazdasági fellendülés előtt. Iránt ugyanis atomprogramja miatt kizárták a világkereskedelemből.

Haszan Róháni. Forrás: Europress - AFP/Atta Kenare

Haszan Róháni. Forrás: Europress - AFP/Atta Kenare

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az MTI szerint a szankciók feloldásának köszönhetően 32,6 milliárd dollár értékű vagyon kerül újra a gazdasági körforgásba. Ebből 28,1 milliárd a jegybanké, további 4,5 milliárd dollár más iráni kormányintézményeké. Nemzetközi cégek is lehetőséget fognak kapni arra, hogy az autóktól a repülőalkatrészekig minden felvevő iráni ipar igényeit kielégítsék.

    Az államfő kifogásolta, hogy Izrael, az Egyesült Államok néhány törvényhozója, valamint az általa „térségbeli háborús uszítóknak” nevezett Szaúd-Arábia nem örül a szankciók feloldásának.

    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton jelentette be, hogy Irán eleget tett a nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségnek. Amano Jukija, a NAÜ vezérigazgatója vasárnap Teheránban találkozik Róhánival és az iráni atomenergiai szervezet vezetőjével.

    A szankciók eltörlése és a szombaton bejelentett fogolycsere segíthet Iránnak és az Egyesült Államoknak közeledni egymáshoz. A két ország között az 1979-es iszlám forradalom óta feszült a légkör.

    Top 16