• Tudomány
Faktor

Felhőkön lebegő város jelent meg Kína felett

Több ezer lakos jelentette be Kínában, hogy "lebegő várost" látott az égen. Rengeteg kép és videó is elkezdett keringeni az interneten, amelyeken felhőkből kitörő magas épületeket lehetett kivenni.

Természetesen szinte azonnal megindultak a találgatások, hogy mi lehet a magyarázata a különös jelenségnek. Az IFL Science szerint voltak, akik azt találgatták, hogy feltárult egy párhuzamos univerzum, mások a NASA-t gyanúsították, hogy meggyőző hologramot vetített az égre. Egy összeesküvés-elmélet szerint ugyanis a NASA hologramok segítségével fog új világrendet erőltetni az emberiségre.

Bármennyire is izgalmasak az összegyűjtött magyarázatok, a jelenségnek egyszerű tudományos háttere van. A lebegő város egy ritka káprázat, amit Fata Morganának, magyarul egyszerűen csak délibábnak hívnak. Ez az optikai illúzió akkor jön létre, mikor a speciális időjárási körülmények megtörik a fénysugarakat. A nap felmelegít egy levegőréteget a légkörben, ám az alatta lévő levegő hideg marad. Amikor a fény eléri a két réteg határát, az eltérő hőmérséklet és sűrűség miatt elhajlik, és a következő rétegbe már egy másik szögben lép be.

Az agyunk azonban nem képes automatikusan alkalmazkodni ehhez, ezért amikor a fény eléri a szemünket, az agyunk azt feltételezi, hogy az egyenes úton érkezett, tehát a képet is ennek megfelelően fogja előállítani. Tehát számunkra úgy tűnik majd, hogy az a tárgy, ahonnan a fény érkezett, másképp helyezkedik el a valóságosnál. Ebben az esetben a távoli felhőkarcolók tűntek fel magasabban, mint ahol valójában voltak.

A Fata Morgana már nem először csapta be az embereket. Valószínűleg ez a magyarázata a a legendás szellemhajónak, a Bolygó Hollandinak is. A jelenség Moran le Fay, egy hatalmas varázsló után kapta a nevét, aki Artúr király meséiben szerepelt.

Top 0