• Külföld
Maksa Mónika

Felgyújtották a vasútállomást és a síneken ülősztrájkolnak, 10 ember meghalt

Napok óta tüntetnek India egyik északi szövetségi államában. Az alacsony kasztok juttatásaiért demonstrálnak. 10 ember meghalt a tüntetők közül, és az egyik fő vízvezetéket is megrongálták Újdelhiben.

Harijána állam Rohtak településén és több másik városban is azért tüntetnek egy mezőgazdasági közösség, a dzsatok tagjai, hogy részesülhessenek az állami állásokból és egyetemi helyekből, amelyeket több hátrányos helyzetű kaszt már megkapott.

A tüntetők elfoglalták az utat, ezért a teherautók nem tudnak haladni. Forrás: Europress - AFP/Strdel

A tüntetők elfoglalták az utat, ezért a teherautók nem tudnak haladni. Forrás: Europress - AFP/Strdel

A szövetségi kormány már 4 ezer katonát és a félkatonai szervezetek 5 ezer tagját küldte a tüntetések helyszíneire. Arra szólították fel a tiltakozókat, hogy vasárnap éjjelig hagyják abba az akciót.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bahadurgarh városában nagyjából 2 ezer tiltakozó a főúton elfoglalt egy kereszteződést, ezért a teherautók nem tudnak haladni. A tüntetések egyik vezetője, az 59 éves Radzsendra Ahlavat azt mondta: "Azért vagyunk itt, hogy meghaljunk." Hozzátette, hogy addig demonstrálnak, amíg a kormány el nem fogadja követeléseiket.

  Radzsnath Szingh helyi belügyminiszter vasárnap megígérte a dzsatok vezetőinek, hogy a kormány teljesíteni fogja kéréseiket.

  Jas Pal Szingál harijánai rendőrkapitány azt mondta, hogy a tüntetés halálos áldozatainak száma 10-re emelkedett, és már 150 ember sebesült meg. Azt mondta, hogy a katonák rálőttek a tüntetőkre, hogy megfékezzék a randalírozókat.

  Több regionális miniszter otthonára is rátámadtak, vasúti állomásokat gyújtottak fel, majd a síneken ülősztrájkba kezdtek. Több száz vonat nem tud miattuk közlekedni. Megrongálták Újdelhi egyik fő vízvezetékét is, amely a város vízellátásának 60 százalékát biztosítaná. Ahogy korábban is írtuk, hétfőn ezért az iskolák zárva tartanak, a városvezetés pedig korlátozta a lakosság vízfogyasztását, hogy a kórházak zavartalanul működhessenek

  Az egyik legnagyobb indiai autógyártó, a Maruti Suzuki számos telephelyén nem működik, mert a tüntetések miatt nem érkeznek meg az alkatrészek.

  Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap Csattisgarh államba látogatott, de nem beszélt az északi országrészben zajló tüntetésekről.

  A dzsatok mostani tüntetéséhez hasonló volt tavaly Modi szülőföldjén, Gudzsarát államban is. Ott a patel közösség követelte a jogokat – írja az MTI.

  Top 16