• Külföld

Felgyújtották a rendőrautókat az atomerőműnél, őrizetbe vették őket

Finnország északnyugati részén 35 atomenergia-ellenes tüntetőt vettek őrizetbe, mert egy orosz részvétellel épülő atomerőműnél kövekkel dobálták a rendőröket és felgyújtották az autóikat.

A tüntetők csütörtök este bontottak rendet Pyhäjokiban. Már korábban is tiltakoztak ott. A megmozdulás békésnek indult, de később tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket és felgyújtották a rendőrautókat is.

Az emberek múlt kedden a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulóján kezdtek el tiltakozni a leendő Hanhikivi atomerőmű előtt. Tízen be is mentek az építési területre. Mások pedig lefeküdtek az építkezéshez vezető útra. Több embert őrizetbe is vettek. Szerdán pedig 37 embert meg is bírságoltak.

A csernobili katasztrófa idején Finnországba is jutott a radioaktív felhőből. A szél Csernobil felől Skandinávia felé fújt, ahol megemelkedett a sugárzási szint. Az atomerőművi baleset miatt egy teljes évtizedre leálltak Finnországban az atomenergetikai fejlesztésekkel.

A Fennovoima cég erőművének tervét sok finn ellenzi, mert szorosabbra fonódna az energetikai kapcsolat az EU-tagállam Finnország és Oroszország között annak ellenére, hogy az ukrán válság miatt feszültség van a felek között.

A Roszatomnak 34 százalékos része van a 7 milliárd eurós beruházásban. A cég nem csak a reaktor szállítja, hanem finanszírozza is a létesítményt.

Az erőműnek egy 1200 megawattos reaktora lesz, és 2024-ben kezdi meg az áramtermelést. Ez lesz Finnország hatodik atomerőműve – írja az MTI.

Top 0