• Krimi
Faktor

Felfüggesztett börtönre ítélték az Állami Egészségügyi Központ volt vezetőjét

Öt és fél millió forintos hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) egykori vezetőjét.

2007-2008-ban Szilvásy István az ÁEK vezetőjeként egy céggel indokolatlanul szerződött, valamint egy főorvost indokolatlanul vett munkaviszonyba, mivel azt, ami a feladatuk volt, az intézmény dolgozói is elvégezhették volna. Semmi nem bizonyította, hogy egyáltalán végzett érdemi munkát a cég, illetve a főorvos. Mindezek ellenére az ÁEK mintegy öt és fél millió forintot kifizetett a háttérjogszabályokkal ellentétes, fiktív szerződések alapján - írta az MTI.

"Tényleges teljesítést dokumentumok hiányában nem lehet megállapítani, ennek ellenére kifizetés történt" - hangzott el a szóbeli indoklásban a tárgyaláson.

A cég feladata bérfejlesztéssel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás lett volna. A főorvosról pedig több kórházi tanú azt mondta, hogy alig vagy éppen soha nem látta őt, holott a szerződés szerint meghatározott időt a munkahelyén kellett volna eltöltenie.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az eljárás a 2010 júniusában, a kormányváltás után néhány héttel kezdődött. Szilvásy Istvánt akkor nyomban eltávolították állásából. Az első hírek még több milliárdos visszaélésekről szóltak.

    Szilvásy Istvánt egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte az elsőfokú bíróság. A másodrendű vádlott, aki a cég részéről aláírta a szerződést, valamint a harmadrendű vádlott, a főorvos 400-400 ezer forint pénzbüntetést kapott bűnsegédként. Mindannyian  felmentésért fellebbeztek. Az ügyész ugyanakkor súlyosítást kért, álláspontja szerint Szilvásy István esetében letöltendő, a másik két vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztés lenne indokolt.

    A három férfi tagadta bűnösségét, dokumentumokkal igyekeztek bizonyítani, hogy indokoltak voltak a szerződések és történt teljesítés.

    Szilvásy István - akinek a testvére, Szilvásy György a Gyurcsány-kormány idején polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter volt - kedden az ítélethirdetés után újságíróknak azt mondta: szerinte a vitatott szerződések az intézmény alapfeladatainak ellátásához szükségesek voltak. Az ÁEK éves költségvetése egyébként mintegy 28 milliárd forint volt akkoriban.

    Top 16