• Tudomány

Felforrósodik több ország, meghalhatnak az emberek

Tudósok szerint a század végére a Perzsa-öböl egyes részein olyan erős hőhullámok lehetnek, amilyeneket az emberi szervezet már nem tud túlélni. A térségből mindenkinek el kell költöznie.

Fotó: Europress / Warren Little - Getty Images

Fotó: Europress / Warren Little - Getty Images

Többek között Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, és Bahrein egyes részein 2100-ban olyan magas lesz a hőmérséklet és a páratartalom, hogy ahhoz képest a 2003-as európai halálos hőhullám csak frissítő fuvallatnak tűnik. Egy sorozatos szimulációkat elvégző kutatás során most azt vizsgálták, mi történik a világgal, ha 2100-ig ugyanebben a tempóban folytatódik a széndioxid-kibocsátás – írja az Independent.

Az eredmény sokkoló: olyanfajta új, erős hőhullámok keletkezhetnek alig száz éven belül, amilyenek még nem voltak a Földön azóta, hogy ember él rajta - a kutatók szerint. Ezek alapján a hőindex (annak a mértéke, hogy milyen fokú forróságot érzünk) a Perzsa-öböl államaiban naponta legalább hat órán keresztül 74-77°C között lesz. Ilyen melegben pedig az emberi szervezet képtelen izzadtságot termelni, ezáltal a meleg érzetét sem tudja csökkenteni. .

A hőindex értékeit a hőmérséklet és a páratartalom együttese adja. 50%-os páratartalomnál 45°C alaphőmérsékletet éreznénk. Viszont ha 100%-os páratartalomra jutunk, akkor 77°C-osnak érezzük a minket körülvevő légteret, mikor az valójában csak 35°C körül mozog. Ez olyasmi érzést okoz, mintha öt-hat órán keresztül egy bepárásított szaunában ülnénk.

Ilyen magas hőmérsékletre azért még a század végén sem kell minden nap számítani – de körülbelül 10 évenként végigsöpörnek majd az erős hőhullámok, ezeknek pedig rengeteg halálos áldozatuk lesz a kutatás szerint.

fotó: Europress / Francois Nel - Getty Images

fotó: Europress / Francois Nel - Getty Images

Ettől még nem válik a térség minden része lakhatatlanná: az olyan fejlett városok, mint Abu Dhabi, Dubai, és Doha a sok légkondicionáló miatt továbbra is lakható maradhat. Azok számára viszont, akik nem légkondicionált lakásban laknak, vagy a szabadban dolgoznak, ez a hőmérséklet elviselhetetlen lesz. Ezek a drámai események pedig azt fogják eredményezni, hogy az emberek tömegesen hagyják majd el a régiót.

A klímaváltozásból fakadó legfélelmetesebb kilátások kívül esnek minden eddigi emberi tapasztalaton

– mondta Chris Field klímakutató. „Ha nem mérsékeljük a klímaváltozást, akkor az tényleg akkora forróságot és párát eredményez, hogy ezekben a régiókban az embereknek ott kell hagyniuk az otthonukat, és új területet kell keresniük ahhoz, hogy élni tudjanak" - tette hozzá.

A tanulmány készítői szerint mindez, persze elkerülhető – de csak akkor, ha a világ országai együtt tesznek azért, hogy csökkentsék a széndioxid-kibocsátást.

Top 0